Home » D:News » Alpiniștii români Horia Colibășanu și Marius Gane, prinși de avalanșă pe Himalaya

Alpiniștii români Horia Colibășanu și Marius Gane, prinși de avalanșă pe Himalaya

Alpiniștii români Horia Colibășanu și Marius Gane, prinși de avalanșă pe Himalaya
Credit foto: Mandy Beerley, Unslpash
Publicat: 10.05.2021

Echipa formată din doi alpiniști români și un slovac a fost lovită de o avalanșă în timp ce se afla la aproape 7.000 de metri în Himalaya. Cei trei au supraviețuit, dar trebuie să se întoarcă la tabăra de bază aflată la 4.200 de metri. Alpiniștii încearcă să ajungă pe un vârf de 8.167 de metri.

Echipa formată din alpiniștii români Horia Colibășanu, Marius Gane și slovacul Peter Hámor are obiectivul de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri din Munții Himalaya. Vârful se află la înălțimea de 8.167 de metri.

În tentativa lor de a realiza o premieră mondială, cei trei alpiniști au fost susprinși de o avalanșă. Aceasta s-a produs noaptea trecută la aproape 7.000 de metri și i-a îngropat pe alpiniști în zăpadă. Ei au supraviețuit, însă au pierdut o parte din echipamente.

Nevoiți să taie cortul pentru a ieși

„Avem vești din expediție și din păcate nu sunt cele pe care le așteptam cu toți. Noaptea trecută, la 6800 de metri altitudine pe Dhaulagiri, o avalanșă a venit peste cortul în care se aflau cei trei alpiniști și i-a îngropat în zăpadă.

Au fost nevoiți să taie cortul cu briceagul pentru a ieși. Peter și Horia au ieșit primii. Marius a mai întârziat pentru că nu și-a găsit imediat bocancii în cortul surpat sub zăpadă. Din fericire, au reușit să își găsească adăpost într-o grotă pentru restul nopții și să ajungă în siguranță în Tabăra 1”, scrie pe pagina de Facebook a lui Horia Colibășanu.

Liderul expediției a transmis că toți sunt teferi, dar trebuie să coboare în Tabăra de Bază, aflată la 4.200 de metri. În funcție de vreme și de celelalte condiții, ei vor hotărî în zilele următoare dacă reiau ascensiunea.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase