Home » D:News » Platformă unică în țară pentru pacienții cu boli pulmonare, lansată la Timișoara

Platformă unică în țară pentru pacienții cu boli pulmonare, lansată la Timișoara

Publicat: 16.06.2021
Platformă unică în țară pentru pacienții cu boli pulmonare, lansată la Timișoara
Sursa foto: Spitalul „Dr. Victor Babeș” Timișoara

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara a pus la dispoziția pacienților cu patologii pulmonare, dar și medicilor care doresc să obțină o a doua opinie, o platformă de online de diagnosticare gratuită.

Potrivit reprezentanților spitalului, diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara. Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încărca rezultatul investigaților imagistice dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii.

Utilizatorul își deschide un cont, introduce o parolă generată automat și datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile întră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament”, a explicat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult, potrivit Mediafax.

„Pneumonia Interstițială Difuza( PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificila din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferență o face experiență medicală îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o cu o rată de supravițuire medie de 4-5 ani”, a mai spus Diana Manolescu.

Clinica de Pneumologie a Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara este Centru de referință privind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății în 2019.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase