Home » D:News » Cauți un loc de muncă dar nu ai experiență? Voluntariatul îți este de folos

Cauți un loc de muncă dar nu ai experiență? Voluntariatul îți este de folos

Cauți un loc de muncă dar nu ai experiență? Voluntariatul îți este de folos
Publicat: 28.06.2021

În zilele noastre, să cauți un loc de muncă este o adevărată aventură. Și asta pentru că există o gamă variată de oferte. Însă, majoritatea angajatorilor preferă persoane care au acumulat deja experiență. Totuși, e bine să știi că, dacă ai avut activitate de voluntariat, aceasta este recunoscută ca experiență, dar nu se ia în considerare ca vechime în câmpul muncii.

Când cauți un loc de muncă și ești abia la începutul carierei, ți se pare aproape imposibil să ajungi să ocupi postul la care visezi. Și asta din cauză că nu ai acumulat experiența solicitată de angajatori. Dar nu ar trebui să privești asta ca pe un impediment. Căci și perioadele în care ai avut activități de voluntariat sunt recunoscute ca experiență. Prin urmare, ai toate șansele să obții un loc de muncă bun, chiar dacă nu ai fost angajat, dar ai lucrat ca voluntar și poți dovedi asta.

Cum te ajută voluntariatul când cauți un loc de muncă

Potrivit legislației în vigoare, perioadele în care cineva a prestat servicii de voluntariat, în baza unui contract, indiferent de locul în care a fost încheiat acesta, sunt recunoscute ca experienţă profesională sau de specialitate. Aceste perioade nu sunt asimilate stagiului de cotizare şi nu reprezintă vechime în muncă, dar te ajută să capeți experiență. Legea nr. 78/2014 știută drept Legea Voluntariatului  precizează că experiența de voluntar este considerată experiență profesională, dacă se realizează în domeniul studiilor absolvite.

Prin voluntariat se înțelege orice activitate de interes public în domenii precum: educație și cercetare, sănătate, asistență socială, religie, artă și cultură, sport și recreere, protecția muncii, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar, dezvoltare comunitară și dezvoltare socială. Voluntariatul se desfășoară pe baza unui contract scris. Acesta va fi însoțit de o fișă de voluntariat și o fișă de protecție a voluntarului. Pentru perioada activității, organizația în cadrul căreia s-a efectuat voluntariatul eliberează un certificat de voluntariat, care include și un raport de activitate. Un avantaj al voluntariatului constă în faptul că la un concurs pentru ocuparea unui loc de muncă, dintre doi candidați cu punctaje egale, va fi preferat cel care a prestat anterior și activități de voluntariat.

Articolul 23 al legii prevede: „La concursurile organizate pentru ocuparea posturilor, dacă doi sau mai mulți candidați obțin punctaje egale, autoritățile și instituțiile publice și angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaților care prezintă unul sau mai multe certificate de voluntariat obținute din activități de voluntariat, eliberate în condițiile prevăzute de prezenta lege, în situația în care acestea constituie criterii de selecție”.

De ce este important contractul

După cum am menționat, activitatea de voluntariat care se desfăşoară în urma unui contract de voluntariat este reglementată de Legea 78/2014. Acest tip de contract reprezintă convenţia încheiată între un „voluntar şi organizaţia-gazdă, prin care prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerat, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului”. La final, voluntarul beneficiază, dacă dorește, de un certificat de voluntariat. Iar acesta este un act doveditor al experienței profesionale sau în specialitate acumulate.

Contractul de voluntariat trebuie să conțină:
-datele de identificare ale ambelor părți
-descrierea activităților ce vor fi prestate de către voluntar
-durata desfășurării activității
-drepturile și obligațiile ambelor părți
-cerințele profesionale, abilitățile, interesel de dezvoltare și de sănătate
-condițiile de reziliere a contractului.

Fără bani, dar merită!

Legislația în vigoare este foarte strictă în ceea ce privește activitatea de voluntariat. Și precizează foarte clar că aceasta nu este remunerată. Totuşi, organizaţia-gazdă poate suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport sau alte cheltuieli care apar pentru voluntar în activitatea sa. Voluntarul poate renunța la cheltuielile de hrană, cazare și transport printr-o declarație pe propria răspundere, aprobată de conducerea organizației-gazdă.

Bine de știut este și că o firmă nu poate utiliza direct serviciile voluntarilor, ci doar prin intermediul unei organizaţii non-profit, cu care voluntarul încheie acest tip de contract scris. Firmele care încearcă să ascundă o relaţie de muncă sub forma unui contract de voluntariat, ceea ce este strict interzis de lege, riscă amenzi de până la 200.000 lei.

Un alt aspect important de reținut este faptul că activităţile de voluntariat izolate, prestate din când în când, în afara unui contract, în familie, cu sau pentru prieteni sau vecini nu sunt considerate activităţi de voluntariat. Prin urmare, acestea nu se iau în considerare ca experiență și cu atât mai puțin ca vechime.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase