Home » D:News » Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, situat în județul Mureș, se redeschide vineri

Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, situat în județul Mureș, se redeschide vineri

Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, situat în județul Mureș, se redeschide vineri
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2021

Lacul Ursu din Sovata, județul Mureș, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, se redeschide vineri pentru noul sezon de scăldat.

„Din 25 iunie, se deschide ștrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021. După mai bine de 500 de zile de pandemie și restricții, vino să te simți liber la Sovata”, au transmis marți administratorii, printr-un comunicat.

Apa lacului are o temperatură perfectă: 28 de grade Celsius la suprafață și 39 la o adâncime de 1,5 metri.

Anul acesta, Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, a împlinit 146 de existență. Cu o suprafață de 40.000 de metri pătrați, o adâncimea de 18 metri și o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. De altfel, lacul este supranumit și „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafață. Privit de la înălțime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfășurate, de unde îi vine și numele.

Care este prețul biletelor de intrare la ștrandul Lacul Ursu?

Fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Ursu a apărut grație scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, și astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei și namolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esența tratamentelor în cazul unor afecțiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii, susțin administratorii.

„Concentrația salină este maximă la baza lacului, precum și la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius și chiar peste. Tot la această adâncime există concentrația maximă de hormoni estrogen și progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberați în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, susține dr. Suzana Pretorian, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels.

În vara lui 2021, prețul biletelor de intrare la ștrandul Lacul Ursu este de 30 lei pentru adulți și de 25 lei pentru copii si pensionari, potrivit Mediafax.

„Clienții pot achiziționa bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile. Între orele 13 și 15, lacul intră la siestă și este trimis la . Mai exact, îi permitem apei dulci să își formeze stratul protector peste apa sărată și, astfel să o încălzească din nou. În acest răstimp, vizitatorii pot rămâne în incinta ștrandului, dar intarea în apă nu este permisă. În funcție de condițiile meteorologice, Lacul Ursu îsi așteaptă vizitatorii până la mijlocul lunii septembrie”, se mai arată în comunicat.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase