Home » D:News » Cumpărăturile de Black Friday, ameințate de o nouă criză a trasportului maritim

Cumpărăturile de Black Friday, ameințate de o nouă criză a trasportului maritim

Cumpărăturile de Black Friday, ameințate de o nouă criză a trasportului maritim
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 04.08.2021

Sezonul de cumpărături din 2021 ar putea fi afectat de epuizarea stocurilor și de întârzierile din transporturi, în condițiile în care inundațiile recente din Europa și China au lovit puternic lanțurile de aprovizionare globale deja aflate sub tensiune.

Europa de Vest și provincia chineză Henan – un nod cheie de transport care găzduiește mai multe companii importante – se confruntă cu consecințele inundațiilor devastatoare.

Dezastrele au afectat căile ferate utilizate pentru livrarea de mărfuri și materii prime în ambele regiuni. Apa a inundat zonele industriale, afectând în mare măsură instalațiile, utilajele și depozitele, au declarat pentru CNBC companii din logistică.

„Black Friday și sezonul de sărbători se vor confrunta cu un impac masiv”, a declarat Pawan Joshi, vicepreședinte executiv al companie de software pentru logistică E2open, pentru CNBC.

„Electronicele, mobilierul, îmbrăcămintea și electrocasnicele vor continua să înregistreze minusuri, pe măsură ce cumpărăturile din perioada începerii școlilor vor începe și vom intra în sezonul de vârf al cumpărăturilor de vacanță”, a spus el.

Inundațiile au afectat lanțurile de aprovizionare

Întârzierile din distribuția materiilor prime vor avea un efect în cascadă și vor perturba lanțurile de aprovizionare „săptămâni și luni”, a spus Joshi.

CEO-ul unei firme de transport maritim a declarat săptămâna trecută la CNBC că inundațiile din China și Europa reprezintă încă „o altă lovitură” pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Lanțurile de aprovizionare au suferit deja întreruperi majore în acest an de crize precum lipsa containerelor de transport maritim, incidentul din Canalul Suez și cazurile Covid care au provocat întârzieri la centrele de transport maritim din sudul Chinei.

Chiar dacă vor exista oferte pentru sezonul de vârf al cumpărăturilor online, Joshi a spus că, probabil, acestea vor fi mai puține, iar reducerile vor fi mai mici. Prețurile pot crește pentru unele bunuri, a spus el.

„De Black Friday ne putem aștepta să vedem creșterea prețurilor pentru tot felul de bunuri, cum ar fi electronice de larg consum, mobilier, îmbrăcăminte și electrocasnice”, a adăugat el.

Separat, și CEO-ul Apple, Tim Cook, a vorbit săptămâna trecută de creșterea costurilor de transport.

Mai multe companii, inclusiv cel mai mare producător de oțel din Germania, Thyssenkrupp, au declarat forță majoră. Un eveniment de forță majoră apare atunci când circumstanțe imprevizibile, precum catastrofele naturale, împiedică firma să își îndeplinească îndatoririle contractuale, absolvindu-le de sancțiuni.

Cele mai afectate industrii

Unele dintre industriile cele mai afectate de inundații sunt cea auto, tehnologia și electronicele.

„Inundațiile au potențialul de a afecta industria auto, care deja are probleme din cauza penuriei de semiconductori”, a spus Pawan.

Unitățile de producție din Germania, Țările de Jos, Luxemburg și Belgia sunt așteptate să suporte greutatea daunelor cauzate de inundații, a declarat compania Everstream pentru CNBC prin e-mail. Mulți furnizori care furnizează piese specializate pentru industria auto, tehnologie și industria aerospațială au sediul acolo, a declarat Shehrina Kamal, vicepreședinte la Everstream.

Compania Klingelnberg din Zurich, care produce componente auto, a emis un avertisment că avariile fabricii sale Hueckeswagen din Germania ar putea afecta obiectivele sale de venituri din 2021.

Inundațiile ar putea perturba, de asemenea, furnizarea cuprului, care este utilizat în multe produse, de la electronice la vehicule electrice.

Provincia Henan, afectată de inundații, din China, este un centru major de producție a cuprului, a menționat Vivek Dhar, analist de mărfuri la Commonwealth Bank of Australia.

Prețurile cuprului săptămâna trecută au crescut puternic din cauza problemelor legate de aprovizionare, a spus el. „Speranțele cererii de cupru sunt legate de reconstruirea infrastructurii deteriorate în centrul Chinei. Sectorul energetic din China influențează major cererea de cupru”, a scris Dhar într-o notă săptămâna trecută.

În Europa, Aurubis GmbH – un furnizor de fire de cupru de înaltă precizie pentru sectoarele de echipamente electronice și electrice – a declarat forță majoră în urma inundațiilor, potrivit Everstream Analytics.

Între timp, în capitala Henan, Zhengzhou, întreruperile ar putea afecta o gamă largă de industrii, de la automobile la produse farmaceutice și biotehnologie, a declarat Ryan Seah, analist de informații la Everstream.

„Zhengzhou este un centru vital de transport și este unul dintre principalele orașe ale Chinei de-a lungul inițiativei Belt and Road”, a spus Seah, referindu-se la planul de infrastructură gigant al Chinei, care se întinde pe mai multe țări și continente. El a adăugat că orașul găzduiește 91 de companii listate din China și o gamă largă de sectoare.

Zhengzhou găzduiește, de asemenea, o fabrică majoră ce aparține Hon Hai Precision Industry, cunoscută și sub numele de Foxconn. Aceasta este cea mai mare fabrică de asamblare din lume pentru iPhone. Foxconn a declarat anterior că a „activat un plan de răspuns de urgență pentru controlul inundațiilor în acea locație”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase