Home » D:News » DESCOPERA.ro a fost restricționat pe nedrept de Facebook din cauza unor postări pe subiecte de istorie

DESCOPERA.ro a fost restricționat pe nedrept de Facebook din cauza unor postări pe subiecte de istorie

DESCOPERA.ro a fost restricționat pe nedrept de Facebook din cauza unor postări pe subiecte de istorie
Publicat: 11.08.2021

Pagina de Facebook a DESCOPERA.ro este în pericol de ștergere din cauza unor articole și postări pe subiecte de istorie (bazate pe surse credibile și adevăruri unanim recunoscute de istorici). În prezent, nu există nicio posibilitate de a contesta decizia și nici de a cere analiza unui factor uman, deoarece sistemul rețelei de socializare nu permite asta. Totodată, de la începutul lunii iulie, reach-ul paginii urmărită de peste 368.000 de oameni a scăzut cu circa 92%.

Duminică, 8 august, pagina DESCOPERA.ro a primit, în secțiunea „Calitatea Paginii” (Page Quality), „buton roșu” cu mesajul „!Pagina riscă să-i fie anulată publicarea”.

Asta înseamnă că pagina a fost limitată ca vizibilitate de către Facebook și riscă să fie ștearsă din cauza „încălcărilor repetate a Standardelor comunității”.

Avertizarea că pagina riscă să fie nepublicată a venit după ce duminică, 8 august, unul dintre redactorii paginii au publicat o imagine din categoria curiozităților „Știați că?”, pe care Descopera.ro le publică pe Facebook de mai bine de patru ani, în fiecare dimineață la ora 7.

În imaginea „Știați că” de duminică apărea Henry Ford și textul: „Adolf Hitler și Henry Ford – fondatorul Ford Motor cu care dictatorul avea o relație de prietenie – păstrau pe birou fiecare fotografia înrămată a celuilalt”. Această curiozitate este un adevăr istoric recunoscut de către specialiștii în domeniu (istorici). De altfel, imaginea a mai fost postată și în trecut în pagina DESCOPERA.ro.

Sistemul Facebook a considerat că această postare încalcă standardele comunității privind persoanele și organizațiile periculoase. Prin urmare, a șters-o din pagina DESCOPERA.ro, iar persoana care a postat-o a fost penalizată cu 3 zile în care nu putea să posteze sau să adauge comentarii. Totodată, pagina a primit „buton roșu” că riscă să fie nepublicată (ștearsă).

Decizia a fost contestată, iar sistemul Facebook a repus postarea, afișând mesajul: „Ne cerem scuze pentru interpretarea greșită. Am analizat din nou postarea și aceasta respectă standardele comunității noastre”.

Algoritmii Facebook nu au șters însă și „butonul roșu”, astfel că pagina riscă în continuare și astăzi să fie ștearsă. Această decizie de menținere a „butonului roșu”, avertizarea că pagina riscă să-i fie anulată publicarea, fost luată de sistemul Facebook fără a ne da posibilitatea să o contestăm în vreun fel. Nu există niciun buton / bifă / secțiune sau factor uman unde să contești decizia și să ceri o analiză.

Penalizări pe articole de istorie

În „cazierul” întocmit de Facebook pentru această decizie se mai menționează un video și un articol, ambele pe teme de istorie.

Video este despre Benito Mussolini și apare și într-un material care cuprinde, în cea mai mare parte, textul afișat pe burtiera din video. De altfel, articolul respectiv a fost postat pe Facebook anterior publicării materialului video și nu a fost sancționat de niciun fel de sistemul rețelei.

Facebook a considerat că respectivul video, postat în pagina DESCOPERA.ro în 2 iulie, încalcă standardele comunității privind persoanele și organizațiile periculoase, astfel că l-a șters din pagină. Materialul video, respectiv articolul aferent lui, este unul de relatare istorică a faptelor, verificate și bine cunoscute, și în niciun caz unul de promovare sau de susținere a unor fapte, persoane și organizații periculoase. De altfel, respectă legislația română în vigoare privind scrierile și materialele video despre persoanele și organizațiile periculoase.

În 6 iulie, sistemul Facebook a șters respectivul video și, deși persoana care l-a postat a contestat decizia, algoritmii platformei de socializare au considerat că, în continuare, nu respectă standardele comunității și și-au menținut decizia.

Din 6 iulie și până în prezent, reach-ul paginii DESCOPERA.ro a scăzut cu circa 92%, Facebook reducând practic spre zero vizibilitatea DESCOPERA.ro, o pagină în care se postează conținut verificat, credibil și autentic, care respectă legislația în vigoare privind scrierea și difuzarea articolelor, materialelor video și fotografice în mediul online.

Al doilea articol pe care Facebook l-a considerat că nu respectă standardele comunității este unul legat de salonul Kitty, bordelul folosit de naziști pentru acțiuni de spionaj. Acest articol de istorie, publicat în site-ul descopera.ro în 22 mai 2016, a fost repostat pe pagina DESCOPERA.ro în 5 decembrie 2020. Deși a mai fost postat pe aceeași pagină de Facebook și în trecut, de data aceasta sistemul rețelei de socializare a considerat că nu respectă standardele comunității.

Pagina DESCOPERA.ro a fost restricționată arbitrar, fără posibilitatea de a contesta

Acestea sunt „infracțiunile” DESCOPERA.ro din „cazierul” întocmit de Facebook.

  • Publicăm acest articol pentru a trage un semnal de alarmă și pentru că, așa cum este menționat și mai sus, rețeaua de socializare nu ne-a dat posibilitatea în niciun fel de a contesta și a cere o analiză realizată de un factor uman a încadrării DESCOPERA.ro în categoria paginilor cu buton roșu, în pericol de a fi șterse.

Într-o postare la secțiunea „Centrul de ajutor”, rețeaua de socializare afirmă că, din cauza pandemiei de COVID-19, a eliminat butonul de revizuire pentru cei vizați de o restricție.

De obicei, oferim ocazia de a solicita o analiză și răspundem dacă deciziile noastre sunt greșite.

Momentan avem mai puțini revizori, din cauza epidemiei de coronavirus (COVID-19). Încercăm din răsputeri să prioritizăm revizuirea conținutului care are potențialul cel mai mare de a provoca vătămări.

Aceasta înseamnă că este posibil să vezi opțiunea Nu sunt de acord cu decizia, în locul opțiunii Solicită o analiză.

Atunci când selectezi opțiunea Nu sunt de acord cu decizia, este posibil să nu asigurăm follow-up, dar feedbackul tău ne va ajuta pe viitor.”

DESCOPERA.ro nu este singura pagină din România care a fost sancționată în acest fel. HotNews.ro a fost sancționat în același mod (îmtre timp restricția a fost ridicată) după un articol despre comemorarea a 77 de ani de la debarcarea din Normandia.

  • descopera.ro, cel important site de popularizare a știintelor din Romania, cu o istorie de 18 ani, și pagina de Facebook aferentă, DESCOPERA.ro, publică și postează articole verificate pe teme de știință, istorie, relații internaționale și cultură generală, natură și tehnologie.

Restricționarea nedreaptă primită din partea algoritmilor Facebook, fără drept de apel, ridică semne de întrebare legate de potențialele abuzuri și cenzură pe care sistemul Facebook îl aplică paginii DESCOPERA.ro și despre limitarea accesului utilizatorilor la informații și conținut.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase