Home » D:News » Motivul pentru care Rusia a arestat un cercetător de top în tehnologia hipersonică

Motivul pentru care Rusia a arestat un cercetător de top în tehnologia hipersonică

Publicat: 14.08.2021
Motivul pentru care Rusia a arestat un cercetător de top în tehnologia hipersonică
Alexander Kuranov, cercetător de top în tehnologia hipersonică. Sursa foto: Profimedia

Un tribunal rus a dispus arestarea unui specialist în tehnologia hipersonică, în vârstă de 73 de ani, suspectat de trădare de stat, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de astfel de cazuri, relatează Reuters.

Agenții Serviciului Federal de Securitate l-au arestat pe suspect, Alexander Kuranov, directorul general al Institutului de cercetare a sistemelor hipersonice din Sankt Petersburg, la Moscova.

Kuranov a supravegheat munca la conceptul unui nou avion hipersonic numit Ayaks, care datează din era sovietică, potrivit site-ului său web. Tehnologia hipersonică permite deplasarea cu viteze mut mai mari decât cea a sunetului.

Rusia, ale cărei legături cu Occidentul s-au deteriorat până la nivelurile minime post-Război Rece, a dezvoltat o serie de arme hipersonice în ultimii ani, susținute generos de președintele Vladimir Putin.

Trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare

Kuranov este suspectat că a transmis informații secrete unui cetățean străin despre tehnologia hipersonică.

Trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. O astfel de sentință a fost pronunțată în cazul unui lector de aviație din Moscova, în aprilie, care a fost găsit vinovat de exportul ilegal de tehnologie sau informații tehnice, potrivit Mediafax.

O serie de oameni de știință, soldați și oficiali ruși au fost acuzați de trădare în ultimii ani și că au transmis materiale sensibile în țări străine.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase