Home » D:News » Aleksei Navalnîi este vizat de noi acuzații de „extremism”. Câți ani de închisoare riscă

Aleksei Navalnîi este vizat de noi acuzații de „extremism”. Câți ani de închisoare riscă

Aleksei Navalnîi este vizat de noi acuzații de „extremism”. Câți ani de închisoare riscă
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29.09.2021

Autorităţile ruse au iniţiat o nouă investigaţie, privind activităţi „extremiste”, împotriva disidentului Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie, şi a colaboratorilor acestuia, informează Agenţia France-Presse şi cotidianul Le Point.

Potrivit Comitetului rus pentru anchete, Aleksei Navalnîi şi aliaţii săi sunt acuzaţi că „au înfiinţat şi condus o organizaţie extremistă”, care, în perioada 2014-2021, a promovat mesajul „schimbării conducerii ţării prin violenţă”.

Organizaţiile coordonate de Aleksei Navalnîi au fost interzise în Rusia începând din iunie, în cadrul măsurilor aplicate înaintea scrutinului parlamentar din 19 septembrie, câştigat de partidul pro-Kremlin Rusia Unită. În afară de Aleksei Navalnîi, noua investigaţie îi vizează pe colaboratorii săi apropiaţi, Ivan Jdanov, Leonid Volkov şi Liubov Sobol.

Aleksei Navalnîi riscă între şase şi zece ani de închisoare

Conform anchetatorilor, manifestaţiile organizate de Aleksei Navalnîi şi de colaboratorii săi sunt „apeluri la acţiuni extremiste şi teroriste”. Aleksei Navalnîi, Ivan Jdanov şi Leonid Volkov riscă între şase şi zece ani de închisoare, iar Liubov Sobol între doi şi şase ani de închisoare.

În august, Aleksei Navalnîi a fost inculpat pentru „atingere adusă drepturilor cetăţenilor”, un delict pasibil de trei ani de închisoare. Aleksei Navalnîi se află în Penitenciarul Pokrov, situat în regiunea Vladimir, la circa 100 de kilometri de Moscova. O instanţă judiciară din Moscova a decis, la începutul lunii februarie, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, un caz de fraudă din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Aleksei Navalnîi în arest la domiciliu.

Aleksei Navalnîi a fost arestat preventiv pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase