Vânătorii de fosile au dezgropat noi specii de dinozauri. Detaliile oferite de cercetători

04 10. 2021, 20:00

Descoperirea a două noi specii de dinozauri, care probabil au trăit în sudul Angliei acum 125 de milioane de ani,  aruncă o nouă lumină asupra acestor prădători.

Paleontologii au descris una dintre reptilele carnivore ca fiind un „hell heron” (pasăre mare cu picioare, gât şi cap lungi), comparând stilul său de vânătoare cu o versiune înfricoșătoare a acestei păsări.

Rămășițele dinozaurilor cu trei degete au fost găsite pe o plajă din Insula Wight, relatează BBC. 

Acestea au aparținut unui grup de spinozauri, despre care  se crede că au avut o lungime de 9 metri și cranii de un metru.

Colecția formată din aproximativ 50 de oase a fost dezgropată după mai mulți ani.

Ce au descoperit colecționarii de fosile

Primul exemplar, numit Ceratosuchops inferodios, avea coarne joase și umflături în jurul sprâncenelor. Numele se referă la stilul de vânătoare al stârcului.

Al doilea a fost numit Riparovenator milnerae, „vânătorul de pe malurile râului lui Milner”, nume dat în onoarea paleontologului britanic Angela Milner, care a murit recent.

Colecționarii de fosile au găsit, inițial, părți din două cranii, înainte ca o echipă a Muzeului Insulei Dinozaurului să descopere o bucată mare de coadă. Descoperirea vine după ce ultimul schelet de spinozauri, care aparținea genului Baryonyx, a fost găsit într-o carieră din Surrey, în 1983. De atunci, au fost găsite doar oase simple și câțiva dinți.

„Am descoperit că aceste cranii diferă nu numai de Baryonyx, ci și unul de altul, sugerând că Marea Britanie găzduiește o diversitate mai mare de spinosauridae decât se credea”, afirmă dr. Chris Barker, autorul studiului de la Universitatea din Southampton.

Studiul arată cum ar fi putut evolua spinosauridele mai întâi în Europa, înainte de a se împrăștia în Asia, Africa și America de Sud.

Colecția de aproximativ 50 de oase va fi expusă la Muzeul Insulei Dinozaurilor din Sandown.

Citește și: 

Mozazaurii, prădătorii feroce de pe vremea dinozaurilor care dominau oceanele

O descoperire fără precedent. Acestea sunt primele dovezi clare că dinozaurii își cloceau ouăle

De ce s-au schimbat atât de puțin crocodilii de pe vremea dinozaurilor până acum