Home » Istorie » Un paleontolog ungur a redescoperit un sit unic al dinozaurilor din Transilvania. Acolo a trăit și Magyarosaurus dacus

Un paleontolog ungur a redescoperit un sit unic al dinozaurilor din Transilvania. Acolo a trăit și Magyarosaurus dacus

Un paleontolog ungur a redescoperit un sit unic al dinozaurilor din Transilvania. Acolo a trăit și Magyarosaurus dacus
Macheta lui Magyarosaurus dacus
Publicat: 03.03.2021

Un sit unic al dinozaurilor din regiunea Transilvania a fost redescoperit de o echipă internațională condusă de Gábor Botfalvai, paleontolog din Budapesta. Anunțul a fost făcut de Muzeul de Istorie Naturală din Ungaria.

Situat în partea de vest a Bazinului Hațeg, mai exact în zona satului Vălioara (județul Hunedoara), situl a fost cartografiat pentru prima dată chiar înainte de începerea Primului Război Mondial de către geologul maghiar Ottokar Kadic.

Acesta a adunat o colecție deosebit de bogată de dinozauri și alte fosile de reptile, inclusiv prima specie de dinozauri care se referă la Ungaria, Magyarosaurus dacus, potrivit Daily News Hungary.

După încheierea războiului și a Tratatului de Pace de la Trianon, zona a revenit României, iar cercetările de explorare au fost oprite. Totodată, informațiile despre locația exactă a sitului s-au pierdut, iar fosilele colectate atunci au fost amestecate și nu mai pot fi cercetate în prezent.

Situl unic al dinozaurilor din Transilvania, redescoperit după 100 de ani

Recent a fost descoperită harta pe care Ottokar Kadic a folosit-o la acea vreme, permițând echipei internaționale de paleontologi, condusă de Gábor Botfalvai, să identifice exact unde se afla zona considerată pierdută circa 100 de ani.

Timp de câteva săptămâni, echipa a făcut săpături în Vălioara din Bazinul Hațeg, colectând peste o sută de fosile de vertebrate, inclusiv întreaga coloană vertebrală a unui sauropod și fragmente osoase de crocodili și broaște țestoase.

Fragmentele osoase fosilizate găsite acolo sunt de mare valoare, oferind o perspectivă unică asupra perioadei Cretacicului târziu care a precedat dispariția bruscă în masă a dinozaurilor, a mai spus muzeul ungar.

Detalii despre descoperirea unică au fost publicate în revista Cretaceous Research.

Bazinul Hațeg, locul unde în urmă cu peste 66 de milioane de ani dinozaurii cutreierau pe insula tropicală Hațeg, a oferit de-a lungul timpului o serie de descoperiri importante care au furnizat informații istorice importante din era Cretacic.

Vă recomandăm să citiți și:

Una dintre enigmele dinozaurilor, elucidată de o echipă de paleontologi din care a făcut parte şi un român

O confruntare între un crocodil şi un elefant dus la sfârşitul celor doi

7 comori arheologice descoperite din greşeală

Cercetătorii UBB au descoperit o nouă familie de reptile mezozoice din Transilvania

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase