Home » D:News » „Dosarele Pandora”. Dezvăluiri despre averile liderilor politici cunoscuţi la nivel internaţional

„Dosarele Pandora”. Dezvăluiri despre averile liderilor politici cunoscuţi la nivel internaţional

„Dosarele Pandora”. Dezvăluiri despre averile liderilor politici cunoscuţi la nivel internaţional
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 05.10.2021

Averile secrete şi afacerile unor lideri politici cunoscuţi la nivel internaţional au fost dezvăluite printr-o serie de documente secrete denumite „Dosarele Pandora”.

Aproximativ 35 de actuali sau foşti lideri politici şi peste 300 de funcţionari publici figurează în documente obţinute de la companii offshore.

Conform documentelor, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei are proprietăţi secrete în valoare de aproape 100 de milioane de dolari în Malibu, Washington şi Londra.

Fostul premier britanic Tony Blair şi soţia acestuia au beneficiat de reduceri notariale în valoare de 312.000 de lire sterline (422.600 de dolari) la achiziţionarea unui imobil în Londra, conform The Guardian.

Legături între preşedintele Vladimir Putin şi active secrete din Monaco

Documentele relevă legături între preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi active secrete din Monaco, deşi numele liderului de la Kremlin nu apare în documente. De asemenea, premierul Cehiei, Andrej Babis, care va candida într-un scrutin săptămâna viitoare, pare să fi ascuns investiţii prin companii offshore pentru cumpărarea a două vile în sudul Franţei, cu o valoare estimată între 16 şi 22 de milioane de dolari.

„Dosarele Pandora” („Pandora Papers”) sunt cele mai recente dezvăluiri dintr-o serie a ultimilor şapte ani, incluzând „LuxLeaks”, „FinCen Files”, „Paradise Papers” şi „Panama Papers”. Aceasta este cea mai amplă examinare de documente realizată de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie (ICIJ). Pentru această anchetă au fost verificate 12 milioane de documente obţinute de la 14 companii de servicii financiare cu sedii în Insulele Virgine Britanice, Panama, Belize, Republica Cipru, Emiratele Arabe Unite, Singapore şi Elveţia.

Preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, şi şase membri ai familiei sale deţin în secret companii offshore. Una dintre firme are active de circa 30 de milioane de dolari.

Date despre active deținute de Volodimir Zelenski

Membri ai anturajului premierului Pakistanului, Imran Khan, au companii în valoare de milioane de dolari.

Firma de avocatură înfiinţată de preşedintele Republicii Cipru, Nicos Anastasiades, pare să fi ascuns numele proprietarului real, un fost politician rus acuzat de fraudă.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi-a transferat activele deţinute într-o companie secretă cu puţin timp înainte de a fi ales în funcţie, în 2019.

Preşedintele Ecuadorului, Guillermo Lasso, fost bancher, a înlocuit o fundaţie din Panama care efectua lunar plăţi către rudele sale cu un trust din statul american Dakota de Sud. Familia preşedintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliev, pare să deţină în secret proprietăţi în Marea Britanie prin intermediul unei firme offshore.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase