Home » D:News » Cum va evolua epidemia în perioada următoare? Anunțul lui Valeriu Gheorghiţă

Cum va evolua epidemia în perioada următoare? Anunțul lui Valeriu Gheorghiţă

Cum va evolua epidemia în perioada următoare? Anunțul lui Valeriu Gheorghiţă
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.10.2021

Valul 4 al pandemiei nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin 2 ori mai contagioasă față de varianta inițială, spune medicul Valeriu Gheorghiţă. Evoluția valului este greu de prezis, dar prin vaccinare, boala se transformă într-o banală răceală.

Întrebat cum estimează că va evolua epidemia în perioada următoare, medicul a răspuns că a văzut foarte multe discuții despre momentul în care se va ajunge în faza de platou.

„Ne uităm la celelalte țări care deja trec prin valul 4, dar au o rată mare de acoperire vaccinală. Se observă că acest val 4 nu seamănă cu valurile anterioare, pentru că varianta Delta este de cel puțin 2 ori mai contagioasă față de varianta inițială. Înseamnă că are această capacitate de a genera în continuu noi cazurim sute și mii de cazuri care evident provin din rândul persoanelor care nu sunt sub nicio formă protejate pentru că nu au fost vaccinate, pentru că nu au trecut prin boală”, spune medicul.

Vaccinarea, esențială pentru limitarea deceselor cu varianta Delta

Acesta menționează Marea Britanie, care are în continuare un număr mare de cazuri noi.

„Beneficiul vaccinării se va regăsi în faptul că, chiar dacă avem un număr mare de cazuri noi, numărul de spitalizări, de cazuri din terapie intensivă și numărul de decese va fi foarte foarte redus. Din acest punct de vedere putem să spunem că într-adevăr transformăm o boală care astăzi generează câteva sute de decese în fiecare zi într-o banală răceală, o banală viroză respiratorie care nu va mai avea impact pe mortalitate și pe sistemul sanitar. La acest lucru ne va ajuta foarte mult vaccinarea. De asta spun că este greu de prezis care va fi evoluția acestui val pentru că varianta Delta se răspândește mult mai ușor”, afirmă Valeriu Gheorghiţă, potrivit Mediafax.

Astfel, ori de câte ori vorbim despre mulți oameni, de interacțiune, de expunere frecventă la infecție, vom avea un risc crescut de cazuri noi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase