Home » D:News » „Vax”, declarat cuvântului anului de către Oxford English Dictionary. Când a apărut termenul

„Vax”, declarat cuvântului anului de către Oxford English Dictionary. Când a apărut termenul

„Vax”, declarat cuvântului anului de către Oxford English Dictionary. Când a apărut termenul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 03.11.2021

„Vax” (vaccin/ vaccinare) a fost ales drept cuvântul anului de către lexicografii de la Oxford English Dictionary (OED).

Cuvintele legate de vaccinuri au crescut în frecvenţă în 2021 din cauza Covid-19. Termeni precum „anti-vaxxer” (anti-vaccinist) sau „unvaxxed” (nevaccinat) au înregistrat o creştere semnificativă a utilizării.

Editorul senior OED, Fiona McPherson, spune că „vax” a fost o alegere evidentă, deoarece a avut „cel mai mare impact al anului”, relatează BBC.

Vax şi vaxx sunt ambele variante acceptate în limba engleză, dar forma cu un x este mai comună. Utilizarea cuvântului „pandemie” a crescut, de asemenea, cu peste 57.000% în acest an.

Oxford Languages şi Collins îşi decid fiecare cuvântul anului, iar în 2020 Collins a ales „lockdown” (carantină).

„Vax” a fost înregistrat pentru prima dată în limba engleză în 1799

Cuvântul câştigător la Oxford din acest an, „vax” (vaccin/vaccinare), a fost înregistrat pentru prima dată în engleză în 1799, în timp ce derivatele sale „vaccinate” (vaccinat) şi „vaccination” (vaccinare) au apărut pentru prima dată în 1800.

Toate aceste cuvinte provin în cele din urmă din cuvântul latin „vacca”, care înseamnă vacă. Potrivit OED, acest lucru se datorează muncii de pionierat a medicului şi savantului englez Edward Jenner privind vaccinarea împotriva variolei folosind variola bovină – o infecţie uşoară care apare la vaci – la sfârşitul anilor 1790 şi începutul anilor 1800.

Resursa lingvistică a Oxford Languages numără aproximativ 14,5 miliarde de cuvinte pe care lexicografii le pot căuta şi analiza.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase