Home » D:News » Iranul anunţă progrese în purificarea uraniului. Care sunt riscurile

Iranul anunţă progrese în purificarea uraniului. Care sunt riscurile

Publicat: 08.11.2021
Iranul anunţă progrese în purificarea uraniului. Care sunt riscurile
Sursa foto: Shutterstock

Administraţia din Iran a anunţat noi progrese în activităţile de purificare a uraniului, riscând să genereze probleme suplimentare în negocierile indirecte cu Statele Unite pe tema relansării Acordului nuclear din 2015.

Organizaţia iraniană pentru Energie Nucleară a transmis că Iranul are un stoc de 210 kilograme de uraniu purificat la nivelul de 20%, conform agenţiilor Tasnim şi Fars, citate de Associated Press.

În plus, Iranul susţine că are şi 25 de kilograme de uraniu cu o concentraţie de 60%. „Până acum, am produs 25 de kilograme de uraniu purificat la nivelul de 60%, ceea ce, cu excepţia ţărilor care au arme nucleare, niciun alt stat nu poate produce”, a declarat Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică de la Teheran, citat de agenţia Reuters.

Conform Acordului nuclear din 2015, Iranul nu ar trebui să atingă un nivel de purificare a uraniului mai mare de 3,67%. Uraniul cu o concentraţie de purificare de peste 90% poate fi utilizat pentru fabricarea de arme nucleare.

Anunţul făcut de Iran riscă să complice negocierile internaţionale pe tema relansării Acordului nuclear din 2015, care urmează să fie reluate pe 29 noiembrie, la Viena.

Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a avertizat, joi, ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, că nu va accepta „solicitări excesive” în cursul negocierilor pe tema Acordului nuclear, care vor fi reluate după cinci luni de întrerupere. „Nu vom pleca de la masa negocierilor, dar ne vom opune oricăror solicitări excesive care ar afecta interesele poporului iranian. Nu vom face niciun pas înapoi de la protejarea intereselor cetăţenilor iranieni, dar vom continua eforturile de anulare a sancţiunilor şi luăm măsuri pentru a obţine eliminarea acestora”, a afirmat Ebrahim Raisi.

Administraţia Joseph Biden a exprimat speranţa că Iranul va avea o abordare constructivă la negocierile internaţionale. „Sperăm că Iranul va fi pregătit să negocieze şi va avea o atitudine de bună-credinţă”, a declarat miercuri Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington. Ned Price a afirmat că Administraţia de la Washington este convinsă că se poate ajunge rapid la o soluţie pentru relansarea Acordului nuclear iranian.

Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. „Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a transmis că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a condiţionat revenirea la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 de anularea sancţiunilor impuse de Statele Unite.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase