Home » D:News » Un avion de luptă britanic F-35 s-a prăbușit în Marea Mediterană

Un avion de luptă britanic F-35 s-a prăbușit în Marea Mediterană

Publicat: 19.11.2021
Un avion de luptă britanic F-35 s-a prăbușit în Marea Mediterană
Sursa foto: Profimedia

Un avion de luptă britanic F-35, unul dintre cele mai noi avioane de luptă stealth ale armatei britanice, s-a prăbușit miercuri dimineață în Marea Mediterană după decolarea de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Pilotul s-a ejectat și a fost readus în siguranță pe navă, iar o anchetă privind incidentul, care a avut loc în timpul operațiunilor de rutină, a început, a precizat ministerul, citat de CNN.

Marea Britanie operează F-35B, o variantă monomotor, cu decolare scurtă și aterizare verticală, a avionului stealth dezvoltat de SUA, a cărui construcție costă aproximativ 115 milioane de dolari fiecare.

În iunie, avioanele F-35 care operează de pe Queen Elizabeth au efectuat misiuni de luptă deasupra Orientului Mijlociu împotriva ISIS, prima acțiune de luptă pentru un portavion britanic în mai mult de un deceniu.

Cu planurile de a achiziționa 138 de F-35, Marea Britanie ar fi al treilea cel mai mare operator al avioanelor produse de Lockheed-Martin, după Statele Unite și Japonia. Atât SUA, cât și Japonia au pierdut avioane F-35 în urma unor accidente.

Va încerca Marea Britanie să recupereze avionul F-35?

În septembrie 2018, un F-35B al US Marine Corps s-a prăbușit în Carolina de Sud, prima prăbușire a unui astfel de avion din istorie.

În aprilie 2019, un F-35A japonez s-a prăbușit în Oceanul Pacific iar pilotul a murit. Ministerul japonez al Apărării a atribuit ulterior acest accident dezorientării spațiale.

În mai 2020, un F-35A al Forțelor Aeriene ale SUA s-a prăbușit în Florida în timpul unui antrenament de rutină, dar pilotul s-a ejectat în siguranță.

După prăbușirea de miercuri, producătorul scaunului de ejecție al F-35, compania britanică Martin-Baker, și-a lăudat echipamentul.

Prăbușirea britanică are loc în ultima etapă a unei călătorii pentru Queen Elizabeth, care conduce ceea ce Marea Britanie numește Carrier Strike Group 21, grup de nave care a mers până în Japonia și Coreea de Sud pentru a participa la exerciții cu aliații, în condițiile în care Marina Regală încearcă să își sporească prezența globală.

Atunci când grupul de atac a părăsit Marea Britanie în primăvară, Ministerul britanic al Apărării l-a descris ca fiind cea mai mare concentrație de putere maritimă și aeriană care a părăsit țărmurile britanice într-o generație.

Autoritățile nu au spus dacă Marea Britanie va încerca să recupereze epava avionului F-35 din Mediterana.

Când F-35 japonez s-a prăbușit în 2019, s-a speculat că epava ar putea fi o țintă pentru potențiali adversari precum Rusia și China, care ar putea avea acces la tehnologia sa avansată. SUA și Japonia au respins această idee.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase