Home » D:News » Raport: 70% din populația globului trăiește în regimuri nedemocratice ori țări care trec prin regres democratic

Raport: 70% din populația globului trăiește în regimuri nedemocratice ori țări care trec prin regres democratic

Raport: 70% din populația globului trăiește în regimuri nedemocratice ori țări care trec prin regres democratic
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 28.11.2021

Un număr tot mai mare de țări alunecă spre autoritarism, în timp ce numărul de democrații consacrate care sunt amenințate nu a fost niciodată atât de mare, a anunțat luni Institute for Democracy and Electoral Assistance (IDEA).

Politicile populiste, utilizarea restricțiilor pandemiei COVID-19 pentru a reduce la tăcere criticii, tendința țărilor de a imita comportamentul antidemocratic al altora și dezinformarea folosită pentru a diviza societățile sunt principalele vinovate, a declarat într-un raport organizația interguvernamentală cu sediul la Stockholm, scrie Reuters.

„Mai multe țări decât oricând suferă de eroziune democratică”, a declarat IDEA în studiul său din 2021 privind starea democrației, bazându-se pe date compilate începând cu 1975.

„Numărul de țări care suferă de regres democratic nu a fost niciodată atât de mare”, a precizat acesta, referindu-se la domenii care includ controlul asupra guvernului și independența justiției, precum și libertatea presei și drepturile omului.

Pandemia a dus la o creștere a comportamentului autoritar

Afganistanul, care a fost preluat de militanții talibani în august, după retragerea trupelor internaționale, este cel mai dramatic caz din acest an, în timp ce lovitura de stat din 1 februarie din Myanmar a marcat prăbușirea unei democrații fragile. Alte exemple includ Mali, care a suferit două lovituri de stat din 2020, și Tunisia, unde președintele a dizolvat parlamentul și și-a asumat puteri de urgență.

Marile democrații, precum Brazilia și Statele Unite, au văzut președinți care au pus sub semnul întrebării validitatea rezultatelor alegerilor, în timp ce India a grupurile de persoane care au criticat politicile guvernamentale sunt urmărite penal.

Ungaria, Polonia, Slovenia și Serbia sunt țările europene cu cele mai mari scăderi ale democrației. Turcia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi între 2010 și 2020.

Instrumente și justificări suplimentare pentru tactici represive

„De fapt, 70% din populația globală trăiește în prezent fie în regimuri nedemocratice, fie în țări în regres democratic”, se arată în raport.

Pandemia COVID-19 a dus la o creștere a comportamentului autoritar al guvernelor. Studiul a afirmat că nu există nicio dovadă că regimurile autoritare sunt mai bune în lupta împotriva pandemiei, în ciuda rapoartelor din mass-media de stat chineză care susțin contrariul.

„Pandemia oferă instrumente și justificări suplimentare pentru tactici represive și reducerea la tăcere a disidenței în țări precum Belarus, Cuba, Myanmar, Nicaragua și Venezuela”, se arată în raport.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase