Home » D:News » Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul, Rusia a efectuat un nou test cu rachetă hipersonică
Foto: Shutterstock
Publicat: 30.11.2021

Armata rusă a anunţat, luni, că a efectuat cu succes un nou test cu rachetă hipersonică, în contextul tensiunilor cu Alianţa Nord-Atlantică.

O rachetă hipersonică de tip Zircon a fost lansată de la bordul fregatei Amiral Gorciov, spre o ţintă din Marea Albă. „Testul este un succes, fiind distrusă ţinta aflată la o distanţă de peste 400 de kilometri”, a comunicat Ministerul rus al Apărării, informează cotidianul Le Figaro.

Rusia a multiplicat testele cu rachete hipersonice în ultimul an, Administraţia Vladimir Putin catalogând drept „invincibilă” noua tehnologie balistică.

Acest test cu rachetă hipersonică prefațează consolidarea capabilităților militare ale Rusiei

La începutul lunii octombrie, armata rusă a testat cu succes o rachetă hipersonică Zircon lansată în premieră de la bordul unui submarin, în Marea Barents. Un alt test a fost efectuat pe 18 noiembrie, în Marea Albă.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat în trecut că rachetele de tip Zircon pot atinge viteze de nouă ori mai mari decât cea a sunetului şi au o rază de acţiune de circa 1.000 de kilometri. Liderul de la Kremlin a lăudat tehnologia hipersonică, evidenţiind că vor fi consolidate semnificativ capabilităţile militare ale Rusiei. Testele cu rachetele Zircon se vor încheia la sfârşitul acestui an. Sisteme de rachete Zircon urmează să fie instalate începând din 2022 la bordul fregatelor şi submarinelor Forţelor Navale ruse. Primele tipuri de rachete hipersonice, Avangard, capabile să atingă viteze de 27 de ori mai mari decât cea a sunetului, sunt în dotarea armatei ruse din decembrie 2019.

Administraţia Vladimir Putin are ca prioritate modernizarea forţelor armate, în contextul tensiunilor în relaţiile cu Occidentul apărute după anexarea de către Rusia a regiunii ucrainene Crimeea, în 2014. Criza s-a amplificat în contextul în care Ucraina se teme de o lovitură de stat organizată de Rusia şi de un atac militar. Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri seară, că sunt analizate „toate opţiunile” pentru a contracara mobilizarea „masivă şi neobişnuită” a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, iar Alianţa Nord-Atlantică urmează să decidă noi acţiuni.

(sursa: Mediafax)

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase