OMS avertizează: Varianta Omicron reprezintă un risc global „foarte ridicat”

29 11. 2021, 16:00
Credit foto: Shutterstock

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat, luni, că este posibil ca varianta Omicron a coronavirusului să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global „foarte ridicat” de valuri de infecție care ar putea avea „consecințe grave” în unele zone.

OMS a îndemnat cele 194 de state membre ale sale să accelereze vaccinarea grupurilor cu prioritate ridicată și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să „se asigure că există planuri” pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

„Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei. Riscul global legat de noua variantă … este evaluat ca fiind foarte ridicat”, precizat OMS citată de Reuters.

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare.

Omicron, raportată pentru prima dată pe 24 noiembrie, în Africa de Sud

„Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă”, a avertizat instituția.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie din Africa de Sud, unde infecțiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca și Australia, chiar dacă tot mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunțat luni că își va închide granițele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că țările ar trebui să folosească o „abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internațională”.

Cazuri suspecte de Omicron, descoperite în Franța

Direcția Generală de Sănătate din Franța a anunțat că au fost descoperite primele posibile cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului. Este vorba despre opt persoane care s-au întors din Africa în ultimele 14 zile și au fost testate pozitiv.

„Autoritățile sanitare s-au mobilizat pentru a descoperi cât mai rapid fiecare pacient contaminat pentru a fi izolat, pus în carantină împreună cu persoanele cu care a intrat în contact indiferent dacă sunt sau nu vaccinate”, au anunțat reprezentanții Direcției Generale de Sănătate din Franța

Confirmarea faptului că este vorba despre noua variantă a virusului poate veni în câteva zile, au precizat autoritățile din Franța.

Și Elveția a anunțat primul caz cu varianta Omicron a COVID-19, în timp ce țara și-a înăsprit restricțiile de intrare pentru a împiedica răspândirea acestei boli.

Cazul se referă la o persoană care s-a întors în Elveția din Africa de Sud în urmă cu aproximativ o săptămână, a precizat pe Twitter Oficiul Federal pentru Sănătate Publică.

Testele vor clarifica situația în zilele următoare, a adăugat acesta.

Elveția a ordonat ca călătorii din 19 țări să prezinte un test negativ la îmbarcarea în țară și să intre în carantină timp de 10 zile la sosire.

Lista include Australia, Danemarca, Marea Britanie, Republica Cehă, Africa de Sud și Israel.