Home » D:News » Ultimul ofițer supraviețuitor al vestitei „Band of Brothers” din al Doilea Război Mondial a murit

Ultimul ofițer supraviețuitor al vestitei „Band of Brothers” din al Doilea Război Mondial a murit

Ultimul ofițer supraviețuitor al vestitei „Band of Brothers” din al Doilea Război Mondial a murit
Credit foto: Captură Youtube
Publicat: 06.12.2021

Colonelul Edward Shames, ultimul ofițer supraviețuitor al regimentului de infanterie parașutată din al Doilea Război Mondial cunoscut drept Band of Brothers a murit vineri la vârsta de 99 de ani.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Shames „a fost membru al renumitei Companii Easy, Regimentul 506 de infanterie parașutistă, Divizia 101 aeropurtată, cunoscută acum la nivel mondial sub numele de „Band of Brothers”, potrivit necrologului citat de CNN.

Povestea Companiei Easy a fost imortalizată în miniseria HBO „Band of Brothers”, bazată pe bestsellerul scris de Stephen E. Ambrose.

Shames „a fost implicat în unele dintre cele mai importante bătălii ale războiului. El a făcut primul salt de luptă în Normandia în Ziua Z, în cadrul Operațiunii Overlord„, potrivit necrologului. Shames „și-a câștigat reputația de luptător încăpățânat și foarte deschis, care a cerut cele mai înalte standarde de la el însuși și de la camarazii săi”.

A intrat în lagărul de concentrare Dachau

În Germania, el a fost primul membru al diviziei 101 care a intrat în lagărul de concentrare Dachau, la doar câteva zile după eliberarea acestuia.

Când Germania s-a predat, Shames „și oamenii săi din Compania Easy au intrat în castelul lui Hitler cunoscut drept Ciubul Vulturilor, unde „a reușit să achiziționeze câteva sticle de coniac, o etichetă indicând că erau doar pentru uzul Führerului”, se arată în necrolog. „Mai târziu, el ar fi folosit coniacul pentru a închina pentru Bar Mitzvah-ul fiului său cel mare”, potrivit necrologului.

După război, Shames a lucrat ca expert în probleme din Orientul Mijlociu în cadrul Agenției Naționale de Securitate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase