Uniunea Europeană a inițiat o procedură de sancționare împotriva Poloniei

23 12. 2021, 02:00
Sursa foto: Pixabay

Comisia Europeană a decis, miercuri, lansarea unei proceduri de sancţionare a Poloniei ca reacţie la decizia Tribunalului Constituţional de la Varşovia, care a stabilit în octombrie că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză.

„Astăzi, Comisia Europeană a decis să lanseze o procedură de sancţionare a Poloniei din cauza preocupărilor grave referitoare la Tribunalul Constituţional polonez şi la recenta decizie. Tribunalul Constituţional, în deciziile din 14 iulie 2021 şi din 7 octombrie 2021, a stabilit că prevederi ale Tratatelor UE sunt incompatibile cu legea constituţională poloneză, contestând în mod clar primatul legislaţiei UE. Polonia are la dispoziţie două luni pentru a da răspuns la scrisoarea de înştiinţare formală”, a anunţat miercuri Comisia Europeană, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

„Comisia Europeană consideră că deciziile Tribunalului Constituţional încalcă principiile generale de autonomie, primat şi aplicare uniformă a legislaţiei UE şi ale efectelor obligatorii ale deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, precizează Executivul UE, subliniind că are „dubii serioase privind independenţa şi imparţialitatea” instanţei constituţionale de la Varşovia.

UE critică de mulţi ani reformele aplicate de Guvernul de la Varşovia

Uniunea Europeană critică de mulţi ani reformele în sistemul judiciar aplicate de Guvernul de la Varşovia, dar tensiunile s-au amplificat recent, după ce Tribunalul constituţional din Polonia a contestat supremaţia dreptului comunitar. UE a avertizat că va avea o reacţie „fermă” la această decizie. În contextul tensiunilor, au apărut speculaţii că Polonia s-ar putea retrage din Uniunea Europeană, dar premierul Mateusz Morawiecki a dat asigurări că Guvernul de la Varşovia nu doreşte acest lucru. Mateusz Morawiecki a denunţat în mod repetat presiunile exercitate de Bruxelles şi aplicarea standardelor duble, amintind că Uniunea Europeană nu este un stat. „Polonia este atacată în mod tendenţios şi nejustificat. Regulile jocului trebuie să fie egale pentru toţi. Nu este admis să se vorbească despre sancţiuni. Noi respingem limbajul ameninţărilor şi şantajului. Uniunea Europeană este un mare succes al ţărilor europene, o puternică alianţă economică, politică şi socială, cea mai dezvoltată organizaţie din istorie. Însă Uniunea Europeană nu este un stat, ci are state membre. Statele sunt cele care rămân suverane, deasupra tratatelor. Noi am transferat prin tratate anumite competenţe Uniunii Europene, dar nu toate competenţele. Competenţele UE au limite, nu mai putem păstra tăcerea, refuzăm centralizarea europeană”, a declarat Mateusz Morawiecki.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, în octombrie, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. „Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat „ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.