Home » Istorie » Mai multe monede dintr-o comoară veche, descoperite în Polonia

Mai multe monede dintr-o comoară veche, descoperite în Polonia

Publicat: 13.12.2021
Mai multe monede dintr-o comoară veche, descoperite în Polonia
Denari romani, din argint / Credit foto: Shutterstock

Cercetătorii de la Muzeul Ostroda din Polonia au anunțat găsirea mai multor monede din comoara Polwies, un tezaur descoperit pentru prima dată în 2016 lângă Zalewo, în provincia Warmia-Mazury.

Tezaurul inițial a fost găsit de un pasionat de istorie, care a descoperit 86 de denari romani de argint bătuți în secolele I și II ale erei noastre.

Cea mai veche monedă a fost bătută în anul 96 în timpul domniei împăratului Traian, în timp ce cea mai nouă monedă datează din anii 194-195, în timpul domniei lui Septimius Severus.

Cercetătorii au continuat să analizeze zona unde a fost găsit tezaurul, iar recent au mai descoperit încă trei monede.

„În fiecare an mai descoperim câteva monede (tezaurul având în prezent 112 monede n.r.). Printre noile descoperiri se numără un denar Vespasian, care este cea mai veche monedă din întregul grup, datând din anii 72-73”, a declarat Lukasz Szczepanski de la Muzeul din Ostroda, citat de Heritage Daily.

De unde proveneau monedele din comoara descoperită în Polonia

Potrivit lui Szczepanski, denarii din comoara Polwsie sunt asociați cu oamenii din cultura Wielbark, triburile goților și gepizilor. Cercetătorii nu au stabilit încă dacă monedele au fost îngropate din cauza conflictelor din regiune sau au reprezentat un depozit votiv.

Arheologul Lukasz Szczepansk afirmă că descoperiri similare din zona barbară central-europeană sunt mărturii ale afluxului masiv de bani romani în acea perioadă.

Banii nu au fost relaționați numai de contactele comerciale sau de jafurile triburilor din nord, ci puteau reprezenta și soldele plătite triburilor aflate în serviciul Imperiului Roman ca trupe auxiliare sau tributuri anuale în schimbul menținerii păcii la granița Dunării.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperire extrem de importantă la Galaţi: monede de pe vremea Împăratului Traian şi un punct de observaţie

Palatul imparatului Traian a fost descoperit in Romania

Cimitir și fortăreață, vechi de 5.000 de ani, dezgropate în Polonia. Ar fi aparținut primilor fermieri din Europa

Unul dintre cele mai mari tezaure romane descoperite în Polonia

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase