Home » D:News » Prima baterie litiu-ion produsă de rivalul european al Tesla

Prima baterie litiu-ion produsă de rivalul european al Tesla

Prima baterie litiu-ion produsă de rivalul european al Tesla
Foto: Shutterstock
Publicat: 07.01.2022

Producătorul suedez de baterii Northvolt a anunțat miercuri că a produs prima sa celulă de baterie litiu-ion la fabrica sa din Skelleftea, respectând termenul limită pentru a începe producția la uzină înainte de sfârșitul anului 2021.

Northvolt, care concurează cu divizia de fabricare a bateriilor de la Tesla și a fost evaluată la 12 miliarde de dolari de către investitori în luna iunie, a declarat că este prima baterie de acest tip care a fost complet proiectată, dezvoltată și asamblată la o așa-numită gigafabrică de către o companie europeană, relatează CNBC.

O gigafabrică este o fabrică de baterii în care producția anuală este măsurată în gigawați-oră (GWh). Se preconizează că instalația Northvolt Ett din Skelleftea va avea o producție anuală de 60 GWh.

Celula de baterie a ieșit marți de pe linia de producție a gigafabricii, a declarat Northvolt.

„Bineînțeles, această primă celulă este doar începutul”, a declarat Peter Carlsson, cofondator și director general al Northvolt, într-un comunicat.

„Pe parcursul anilor următori, așteptăm cu nerăbdare ca Northvolt Ett să își extindă foarte mult capacitatea de producție pentru a permite tranziția europeană către energia curată.”

Majoritatea bateriilor pentru mașini electrice din lume sunt fabricate în prezent în SUA și Asia, dar Northvolt speră să schimbe această situație. În ciuda faptului că are mai puțin de 6 ani de existență, Northvolt a semnat contracte în valoare de peste 30 de miliarde de dolari cu clienți, printre care se numără producătorii auto BMW, Volkswagen, Volvo și Polestar.

Rivalul european al Tesla a strâns miliarde de dolari de la investitori

Northvolt a declarat că livrările comerciale vor începe în 2022. Capacitatea de producție va crește la 60 de gigawați-oră în următorii ani, ceea ce este suficient pentru a furniza baterii pentru aproximativ 1 milion de vehicule electrice.

Compania a strâns peste 6,5 miliarde de dolari de la o serie de investitori.

Cea mai recentă rundă de finanțare, cea mai mare de până acum a Northvolt, a fost condusă în comun de Goldman Sachs și VW, alături de noi investitori, printre care se numără fondurile de pensii suedeze AP1, AP2, AP3, AP4 și furnizorul canadian de pensii OMERS. Investitorii anteriori, precum Daniel Ek, directorul executiv al Spotify, și firma de gestionare a investițiilor Baillie Gifford, au investit, de asemenea, în această rundă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase