De ce își echipează fermierii vacile cu ochelari VR? Calitatea și cantitatea laptelui, în creștere

14 01. 2022, 01:00

Ai vreodată senzația că cineva a vizionat un film pe care pur și simplu nu l-a înțeles? Oare ce materiale video sau de altă natură au consumat fermierii care vor să cumpere ochelari VR pentru vaci? Și, mai ales, de ce vor să facă asta?

Se pare că unii oamenii se identifică un pic cam mult cu stăpânii roboților distopici din The Matrix. În timp ce cei mai mulți dintre noi am văzut o viziune a oamenilor crescuți în fabrici, sedați de o realitate virtuală, în timp ce corpurile lor erau stoarse la nesfârșit în beneficiul stăpânilor lor și ne-am făcut griji, se pare că niște crescători de vaci au urmărit aceeași scenă și au crezut este ceva grozav.

„În Rusia, vacile erau echipate cu ochelari de realitate virtuală. Am decis să-i încercăm în propria noastră afacere”, a declarat crescătorul de vite turc İzzet Koçak, conform IFL Science.

„În prima etapă, am testat acești ochelari VR pentru vaci pe două dintre animalele noastre. Am monitorizat procesul timp de aproximativ 10 zile. Am observat o creștere atât a calității, cât și a cantității de lapte dat de animalele care au purtat ochelari”.

Acești ochelari VR pentru vaci ajută animalele să producă un lapte mai bun

Se pare că Koçak a decis să implementeze ceea ce am putea numi Mootrix după ce incapacitatea de a-și permite suficientă hrană și fân a început să afecteze producția de lapte.

Referindu-se la multiplele studii care sugerează că vacile fericite produc lapte mai mult și mai bun, Koçak a spus că a încercat mai întâi să le pună vacilor muzică clasică pentru a contracara efectele pe care le avea lipsa nutrețului și ale faptului că animalele petreceau mai mult timp în interior; însă, la un moment dat, a văzut din întâmplare pe rețelele sociale soluția SF încercată de fermierii din Rusia.

Dornic să pună ideea la încercare, Koçak a luat niște ochelari VR obișnuiți pentru două animale pe care le-a folosit drept cobai. Deoarece vacile nu sunt deosebit de arboricole sau prădătoare, ochii lor se găsesc departe unul de celălalt de fiecare parte a capului și o cască VR obișnuită ar acoperi cel mult un ochi, așa că fermierul a dotat fiecare dintre aceste animale cu câte două perechi de ochelari.

„Am observat că animalele sunt mai puțin stresate”

Oricât de ciudat și de periculos din punct de vedere etic ar putea părea, schema a funcționat, cel puțin din punctul de vedere al producției de lapte.

Cele două vaci care își petrec timpul rătăcind pe pășuni verzi virtuale produc aproximativ 27 de litri de lapte pe zi, ceea ce reprezintă o creștere destul de mare față de media de 22 de litri produsă de celelalte animale forțate să înfrunte realitatea.

De fapt, a spus Koçak, încercarea a fost atât de reușită încât intenționează să conecteze încă 10 dintre animalele sale la simulare și, de data aceasta, va comanda din Rusia ochelari VR pentru vaci.

„Acești ochelari sunt buni din punct de vedere emoțional pentru animale. Am observat că animalele sunt mai puțin stresate… calitatea și cantitatea laptelui este în creștere. Am contactat și compania din Rusia care produce ochelarii speciali. Sperăm că dacă toate cele 10 vaci se vor descurca la fel de bine, vom comanda ochelari din Rusia pentru tot efectivul nostru”, a explicat el.

Vă recomandăm să citiți și:

O dronă cu defibrilator a salvat un bărbat de la moarte

Un vehicul electric inspirat de Tesla Cybertruck te-ar putea ajuta să cureți zăpada

Care sunt joburile viitorului? Printre ele specialist AI

Câți dintre români ar fi dispuși să plătească mai mult pentru carnea de la țară