Home » D:News » Coreea de Nord redeschide graniţele după doi ani de izolare. Care ar putea fi motivele?

Coreea de Nord redeschide graniţele după doi ani de izolare. Care ar putea fi motivele?

Publicat: 30.01.2022
Coreea de Nord redeschide graniţele după doi ani de izolare. Care ar putea fi motivele?
Sursa foto: Profimedia

După ce a petrecut doi ani într-un lockdown strict din cauza pandemiei de COVID, Coreea de Nord s-ar putea să deschidă încet graniţele. Motivul ar putea reflecta un sentiment crescând de recunoaştere de către conducere a faptului că naţiunea are nevoie urgentă de ajutor economic extern.

Redeschiderea timidă a Nordului este observată prin reluarea aparentă a traficului de trenuri de marfă nord-coreene în China vecină. Aceasta are loc în condiţiile în care Phenianul a organizat mai multe teste de armament, cele mai recente fiind două rachete balistice suspecte joi şi a emis o ameninţare voalată cu privire la reluarea testelor cu explozibil nuclear şi rachete cu rază lungă de acţiune care vizează Statele Unite, scrie AP.

Mesajul aparent divizat – pe de o parte, deschiderea uşoară a frontierei, pe de altă parte, presiunile militare asupra Washingtonului pentru o îngheţare prelungită a negocierilor nucleare – semnalează probabil o conştientizare a faptului că pandemia a înrăutăţit o economie deja afectată de decenii de proastă gestionare şi de sancţiuni paralizante conduse de SUA cu privire la armele nucleare şi rachetele nord-coreene.

„Chiar şi cele mai sărace ţări din Africa au primit ajutor extern şi vaccinuri”

Potrivit estimărilor sud-coreene, schimburile comerciale cruciale ale Coreei de Nord cu aliatul său China s-au redus cu aproximativ 80% în 2020, înainte de a se prăbuşi din nou cu două treimi în primele nouă luni din 2021, deoarece şi-a închis frontierele.

Redeschiderea parţială a frontierei ridică, de asemenea, întrebări cu privire la modul în care Coreea de Nord intenţionează să primească şi să administreze vaccinuri, după o întârziere de un an în campania sa de imunizare.

Coreea de Nord ar putea sfârşi prin a fi ultimul câmp de luptă al planetei în războiul împotriva COVID-19. Chiar şi cele mai sărace ţări din Africa au primit ajutor extern şi vaccinuri sau au dobândit imunitate prin infectare, dar Coreea de Nord este singura ţară din lume fără un plan real”, a declarat analistul Lim Soo-ho de la Institutul de Strategie de Securitate Naţională din Seul, condus de principala agenţie de spionaj din Coreea de Sud.

Ministerul de Externe al Chinei a anunțat că schimburile comerciale dintre oraşele de frontieră vor fi menţinute. Dar oficialii sud-coreeni au declarat că nu este clar dacă Nordul redeschide complet comerţul terestru cu China, care este o importantă linie de salvare economică.

Coreea de Nord, sub presiune economică

Unele agenţii de presă sud-coreene au speculat că Coreea de Nord ar fi redeschis temporar calea ferată dintre Sinuiju şi Dandong din China doar pentru a primi alimente şi bunuri esenţiale destinate ca daruri pentru poporul său în timpul sărbătorilor importante, inclusiv cea de-a 80-a aniversare a naşterii tatălui liderului Kim Jong Un luna viitoare şi cea de-a 110-a aniversare a naşterii bunicului său, care a fondat Coreea de Nord, în aprilie.

Cu toate acestea, mulţi experţi spun că este mai probabil ca presiunea economică a pandemiei să forţeze Coreea de Nord să exploreze o redeschidere treptată a frontierelor sale, pe care le-ar putea închide rapid dacă apar riscuri mai mari. După doi ani de izolare extremă şi de decădere economică, conducerea de la Phenian caută modalităţi mai durabile de a face faţă unei pandemii care ar putea dura ani de zile.

Comerţul reluat al Coreei de Nord cu China va fi impulsionat de importuri. Majoritatea activităţilor majore de export ale Coreei de Nord sunt blocate în temeiul sancţiunilor internaţionale înăsprite din 2016 după ce Kim a accelerat dezvoltarea nucleară şi a rachetelor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase