Home » D:News » Mortalitatea maternală s-a dublat în România. Județele cu cele mai crescute rate

Mortalitatea maternală s-a dublat în România. Județele cu cele mai crescute rate

Mortalitatea maternală s-a dublat în România. Județele cu cele mai crescute rate
Foto: Shutterstock
Publicat: 04.02.2022

Mortalitatea în ceea ce privește copiii sub un an s-a dublat în România, iar în județul Satu Mare, rata este de cinci ori mai mare decât în București.

Potrivit reprezentanților asociației Salvați Copiii, diferențele între județe sunt foarte mari în ceea ce privește rata mortalității infantile. Asta deși rata națională este în ușoară scădere de la o medie de 5,8 la mie în 2019 la 5,6 la mia de copii născuți vii, în 2020.

În județul Satu Mare, rata mortalității copiilor sub un an este de cinci ori mai mare decât în București. Mai mult, mortalitatea maternală a cunoscut o creștere exponențială: de la 8,5 la suta de mii de mame, în 2018, la 16,1 la suta de mii, în 2020. Concret, au fost 18 mame care au murit la naștere în 2018, 20 în 2019 și 32 în 2020.

Mortalitatea maternală s-a dublat în 2020 față de 2018

Potrivit datelor finale centralizate de Institutul Național de Statistică (INS) pentru anul 2020, două județe, Satu Mare și Tulcea, depășesc rata de 10 la mie, în ceea ce privește copiii care au murit înainte de a împlini un an.

Cea mai mare rată a mortalității infantile este în județele Satu Mare – 11,1 la mia de copii născuți vii, Tulcea – 10 la mia de copii născuți vii și Olt – 9,6 la mia de copii născuți vii.

Cea mai mica rată a mortalității infantile este în municipiul București – 2,4 la mia de copii născuți vii și în județele Vaslui – 3 la mia de copii născuți vii și Buzău – 3,4 la mia de copii născuți vii.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase