Home » D:News » Johan Clarey, cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin

Johan Clarey, cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin

Johan Clarey, cel mai vârstnic medaliat olimpic la schi alpin
Credit foto: Profimedia
Publicat: 08.02.2022

Schiorul francez Johan Clarey a intrat din nou în cărțile de istorie ale schiului alpin. Veteranul francez, care deține și recordul de viteză în Cupa Mondială, a depășit borna anterioară aparținând legendarului Bode Miller, devenind la Beijing 2022 cel mai vârstnic medaliat al schiului olimpic.

La 41 de ani și 30 de zile, francezul a devenit cel mai în vârstă schior alpin medaliat la o ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă, după ce a cucerit argintul în coborârea masculină de la Beijing.

„Să câștigi o medalie olimpică la 20 sau la 41 de ani e același lucru, este o medalie olimpică și acesta este cel mai frumos sentiment. Recordul de cel mai în vârstă medaliat, nu că nu m-ar interesa, dar nu este cel mai important aspect”, a declarat Clarey după cursa de luni.

Deținătorul recordului de viteză la coborâre, precizează Mediafax, născut în Haute-Savoie, a depășit recordul precedent al americanului Bode Miller, care a obținut bronzul la Super G-ul de la Soci 2014, la 36 de ani și 127 de zile.

Recordul de viteză

Clarey, de patru ori participant la Jocurile Olimpice, deține și recordul de viteză în Cupa Mondială cu 161,9 km/h, în coborârea clasică de la Wengen, în 2013.

El mai este medaliat cu argint în Super G la Mondialele din 2019, dar nu a câștigat niciodată un eveniment de Cupa Mondială și nu era considerat un favorit la medalii înaintea cursei.

De-a lungul carierei sale, el a obținut un total de 9 podiumuri, inclusiv un loc doi în tradiționala coborâre de la Kitzbuehel, cu doar câteva săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing 2022.

„Mă gândesc foarte mult la cei din Tignes, unde locuiesc… Soția mea, familia mea. Nu aș putea fi aici, la această vârstă, fără ei”, a declarat Clarey, emoționat, la France TV.

Plecat cu numărul de concurs 19, francezul a înregistrat cel mai bun timp intermediar secund și a terminat la doar 0,10 secunde în spatele învingătorului, elvețianul Beat Feuz.

„Am forțat, am forțat, mi-am asumat multe riscuri. Știam că mai aveam o singură șansă în cariera mea de a obține o medalie la Jocurile Olimpice”, a mai spus Johan Clarey.

„Știam că fac o cursă grozavă, am dat totul”

A continuat bărbatul în vârstă de 41 de ani. „Eram obosit în ultima săptămână, dar cu un minut înainte de start a fost singurul moment în care m-am simțit bine. Am simțit că voi face o cursă grozavă, chiar dacă la coborâre, nu se știe niciodată. Este fantastic.

Când forțăm din greu, când ne jucăm cu limitele, există întotdeauna unele greșeli. La primele antrenamente am făcut și eu câteva. Dar, până la urmă, sunt foarte mulțumit de cum m-am descurcat.”

Clarey a recunoscut că aceasta a fost ultima sa Olimpiadă de iarnă, dar că ar putea concura încă un sezon, Campionatele Mondiale din 2023 urmând să aibă loc la Courchevel-Meribel.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase