Home » D:News » Populaţia Statelor Unite, spionată chiar de CIA. Acuzațiile aduse de doi senatori americani

Populaţia Statelor Unite, spionată chiar de CIA. Acuzațiile aduse de doi senatori americani

Populaţia Statelor Unite, spionată chiar de CIA. Acuzațiile aduse de doi senatori americani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.02.2022

Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) este acuzată de spionaj în masă împotriva propriei populaţii. Doi senatori americani şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile CIA, pe care le-au calificat drept neconstituţiunale. Spionajul intern este interzis de carta agenţiei din 1947.

Cetăţenii americani sunt spionaţi fără să ştie, susţin senatorii americani Ron Wyden şi Martin Heinrich. Mai mult, Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi-ar fi făcut un obicei din a supraveghea în secret, fără mandat, propria populaţie.

Colectarea datelor guvernamentale este un subiect controversat în SUA. În 2013, un program secret al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA) care implica supravegherea telefoanelor şi conexiunilor online civile a fost dezvăluit publicului de Edward Snowden, un angajat al CIA.

CIA şi NSA au atribuţii de supraveghere externă

Cunoscut sub numele de Prism, a fost ulterior declarat ilegal de către un tribunal american. Aproximativ 90% dintre cei monitorizaţi erau americani obişnuiţi urmăriţi colectiv de NSA pentru a descoperi pe altcineva.

CIA şi NSA au atribuţii de supraveghere externă, iar spionajul intern este interzis de carta CIA din 1947, relatează BBC.

Oficialii de rang înalt au negat până au fost puşi în faţa probelor evidente şi chiar au minţit sub jurământul că ar fi colectat cu bună ştiinţă astfel de date.

CIA a publicat recent un raport desecretizat asupra unuia dintre programe, dar a refuzat să-l declasifice pe celălalt, invocând necesitatea de a proteja „metodele sensibile şi sursele operaţionale”.

„CIA tratează foarte serios obligaţia de a respecta libertăţile civile ale cetăţenilor americani”

„CIA se angajează să respecte transparenţa în concordanţă cu obligaţia noastră de a proteja sursele şi metodele de informaţii. Agenţia tratează foarte serios obligaţia de a respecta confidenţialitatea şi libertăţile civile ale cetăţenilor americani”, a declarat Kristi Scott, purtătorul de cuvânt al agenţiei pe probleme confidenţialitate şi libertăţi civile.

Într-o scrisoare adresată oficialilor de informaţii, cei doi senatori democraţi au cerut desecretizarea detaliilor programului.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase