Home » D:News » Cât au pierdut din avere miliardarii ruși de la începerea războiului în Ucraina?

Cât au pierdut din avere miliardarii ruși de la începerea războiului în Ucraina?

Cât au pierdut din avere miliardarii ruși de la începerea războiului în Ucraina?
Un hostel lovit de rachete lansate de invadatorii ruși în Vasilkiv, regiunea Kiev. Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 06.03.2022

Miliardarii ruși de top au pierdut peste 80 de miliarde de dolari din avere în ultimele săptămâni, și pierderile se vor amplifica, pe măsură ce sancțiunile și confiscările încep să se facă simțite.

Turbulențele economice legate de invazia președintelui Vladimir Putin în Ucraina au șters aproximativ o treime din averea celor mai bogați 20 de miliardari din Rusia în ultimele săptămâni, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Impactul sancțiunilor asupra oligarhilor, împreună cu prăbușirea rublei și a economiei rusești și cu indignarea globală cu privire la Ucraina, au adus rapid sfârșitul unei ere pentru o întreagă elită rusă din întreaga lume.

Două superiahturi au fost deja confiscate în ultima zi – Dilbal al lui Alisher Usmanov și Amore Velo al lui Igor Sechin. Miniștrii britanici cer confiscarea proprietăților rusești din Marea Britanie și a fost creat un nou grup operativ global pentru a vâna și confisca bunurile rușilor sancționați, scrie CNBC.

Impactul financiar ar putea fi abia la început

Impactul financiar ar putea fi abia la început, potrivit experților ruși. Usmanov, care a fost sancționat luni de UE și care ar putea figura pe o viitoare listă americană, potrivit rapoartelor, și-a văzut averea scăzând cu 1,7 miliarde de dolari, la 19,5 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg. Cel mai bogat om din Rusia de pe listă, Vladimir Potanin, care nu a fost sancționat, a înregistrat o pierdere de mai puțin de un sfert din averea sa, până la 25 de miliarde de dolari.

Alții și-au văzut averile reduse la jumătate. Cel mai mare perdant în dolari este Gennady Timchenko, care controlează Volga Group și care și-a văzut averea scăzând de la 22 de miliarde de dolari la 11 miliarde de dolari. Leonid Mikhelson, CEO al companiei rusești de gaze Novatek, a pierdut 10,5 miliarde de dolari, rămânând cu 22 de miliarde de dolari.

Printre alți mari perdanți se numără Alexei Mordashov, un magnat rus al mineritului, care a fost sancționat de UE și și-a văzut averea scăzând cu 5,6 miliarde de dolari, ajungând la 22 de miliarde de dolari. Potrivit Forbes, cel puțin 12 ruși au ieșit de pe lista miliardarilor în ultimele săptămâni.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase