Home » D:News » FMI a avertizat că sancțiunile impuse Rusiei amenință să știrbească dominația dolarului

FMI a avertizat că sancțiunile impuse Rusiei amenință să știrbească dominația dolarului

FMI a avertizat că sancțiunile impuse Rusiei amenință să știrbească dominația dolarului
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 02.04.2022

Sancțiunile financiare impuse Rusiei amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internațional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invazia din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o „operațiune specială” pentru a-și dezarma vecinul.

Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță destul de posibilă”, a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele țări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerț.

Războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale

Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale, de la criptomonede la stablecoins și monede digitale ale băncilor centrale.

Gopinath a declarat pentru FT că utilizarea mai mare a altor monede în comerțul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deținute de băncile centrale naționale.

Anterior, ea a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariția dolarului ca monedă de rezervă și că războiul din Ucraina va încetini creșterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase