Home » D:News » Premierul ucrainean consideră că Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

Premierul ucrainean consideră că Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului

Publicat: 26.04.2022
Premierul ucrainean consideră că Mariupol este „cea mai mare catastrofă umanitară” a secolului
Sursa foto: Profimedia

Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a numit situația din Mariupol „cea mai mare catastrofă umanitară” și poate cea mai gravă catastrofă a secolului, în condițiile în care orașul port din sud-estul țării se confruntă cu bombardamente constante din partea forțelor rusești.

Vorbind la o conferință de presă la Washington, Shmyhal a spus că mii de oameni au murit în Mariupol, adăugând: „Vom vedea atrocitățile teribile atunci (orașul – n.r.) când va fi eliberat de ruși””.

El a spus că trupele rusești „distrug absolut totul”, inclusiv adăposturile în care stau civilii, scrie CNN.

Se estimează că aproximativ 100.000 de persoane au rămas blocate în Mariupol de când a fost înconjurat de forțele rusești la 1 martie, potrivit oficialilor ucraineni. Oficialii ucraineni susțin că peste 20.000 de persoane din oraș au murit în timpul asaltului.

Civili, inclusiv femei și copii, se ascund la uzina Azovstal

CNN nu poate identifica aceste cifre în mod independent, deoarece nu este disponibil un bilanț cert al morților în urma săptămânilor de bombardamente intense.

Vineri, Shmyhal a declarat că civili, inclusiv femei și copii, se ascund la uzina siderurgică Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor ucraineni în interiorul orașului. El a spus că armata rusă încă înconjoară zona, iar Ucraina vorbește cu partenerii pentru a negocia un coridor de evacuare.

De asemenea, el a făcut apel la ambasadorii din toate țările, inclusiv din Statele Unite, să se întoarcă la ambasadele lor din Kiev.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase