Home » D:News » Invincibilitatea dronelor ucrainene sau cum se câștigă „războiul bruiajului” (DOCUMENTAR)

Invincibilitatea dronelor ucrainene sau cum se câștigă „războiul bruiajului” (DOCUMENTAR)

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 21.05.2022

Deși dronele primesc comenzi de la operatorul său prin legături radio, ele se pot pierde dacă semnalul este copleșit de zgomot, fie din cauza interferențelor, fie din cauza bruiajului deliberat pe aceeași frecvență. Astfel, drona blocată se poate prăbuși, se poate întoarce în ultima locație din care a primit comenzile sau ar putea încerca o aterizare ușoară.

Asta se întâmplă în cazul dronelor vulnerabile. Însă ucrainenii folosesc și drone militare, cum ar fi Bayraktar TB2, care au filtre electronice pentru a reduce zgomotul și pentru a rezista la bruiaj.

Bayraktar TB2 este o dronă de luptă fără pilot de altitudine medie și lungă durată, care este capabilă să efectueze operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome. Ele au fost fabricate de o companie turcă, în primul rând pentru Forțele Armate Turce.

Aeronavele sunt monitorizate și controlate de un echipaj de zbor într-o stație de control de la sol, chiar și utilizarea armelor este controlată. Cel mai mare operator de drone TB2 este armata turcă, dar un model de export a fost vândut armatelor din alte țări.

Rusia ar fi trebuit să le poată dezactiva, însă realitatea a fost diferită. Deși armata sa are o gamă variată de resurse pentru războiul electronic, sub formă de unități mobile pe camioanele care însoțesc forțele terestre, analistul militar specalizat în războiul electronic, Thomas Withinton susține că astfel de unități trebuie să aibă o țintă în linia lor de vedere pentru a opri quadcopterele care zboară la altitudine joasă, de tipul celor pe care Ucraina le folosește pentru recunoaștere.

Rusia pare că nu dorește să își mute unitățile de război electronic suficient de departe pentru a fi eficiente, de teama că ar putea fi distruse sau capturate de ucraineni. Până în acest moment, pierderile rusești includ cel puțin opt sisteme de bruiaj, dintre care trei au fost capturate intacte, inclusiv modulul de comandă al unei unități Krasukha-4 cu rază lungă de acțiune, care poate urmări aeronave.

Sistemul Krasukha-4 capturat va fi examinat de agențiile de spionaj occidentale, lucru care ar putea dezvălui secrete ale modului în care funcționează sistemul, ceea ce ar ajuta Ucraina și aliații occidentali.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase