Monitorizarea gazelor cu efect de seră primește ajutor din partea SpaceX

29 05. 2022, 00:00

Monitorizarea gazelor cu efect de seră, făcută de la nivelul orbitei, va fi îmbunătățită cu ajutorul celor trei sateliți lansați cu o rachetă Falcon 9 SpaceX în data de 25 mai.

Sateliții aparțin companiei GHGSat, cu sediul în Canada, care administrează în prezent cele mai mari constelații din lume de sateliți pentru monitorizarea gazelor cu efect de seră. Noile completări vor dubla flota companiei, permițându-i să detecteze poluatorii mai rapid și mai precis.

Potrivit Space.com, GHGSat detectează metanul, un gaz cu efect de seră care este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon.

Monitorizarea gazelor cu efect de seră poate fi făcută în detaliu

Studiile care utilizează date GHGSat, precum și cele capturate de sateliții europeni Sentinel, au dezvăluit anterior cantități mari de emisii de metan evitabile care se scurg din instalațiile de procesare a petrolului și gazelor din întreaga lume din cauza neglijenței și a tehnologiei defectuoase.

GHGSat poate urmări aceste emisii până la fabrici, rafinării și conducte individuale, oferindu-le autorităților un instrument pe baza căruia să-i tragă la răspundere pe infractorii climatici.

„În 2021, cu trei sateliți pe orbită, GHGSat a măsurat peste 143 de milioane de tone de echivalent al dioxidului de carbon în emisiile de metan din întreaga lume”, au declarat reprezentanții GHGSat.

„Datele companiei sunt utilizate în mod obișnuit de către operatorii de petrol și gaze, depozite de deșeuri și mine de cărbune pentru a înțelege și a reduce emisiile acestora. De asemenea, sunt utilizate de Observatorul Internațional al Emisiilor de Metan (IMEO) al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu pentru a ajuta țările să-și îndeplinească angajamentele”, au adăugat aceștia.

Țintele de reducere a emisiilor

La Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, Scoția, în noiembrie 2021, liderii mondiali s-au angajat să reducă emisiile de metan cu 30% până în 2030, un obiectiv descris de mulți oameni de știință ca fiind ușor de atins, având în vedere că o mare parte a acestor emisii pot fi prevenite.

În prezent, țările își raportează emisiile pe baza activității diferitelor industrii și a cantității de combustibili fosili pe care o folosesc. Cu toate acestea, această metodă are ca rezultat întârzieri și nu este de încredere, deoarece nu ține cont de scurgeri și se bazează pe auto-raportare. Prin urmare, se așteaptă ca sateliții să ofere date mai precise și în timp real.

Potrivit Comisiei Europene, metanul este responsabil pentru cel puțin un sfert din încălzirea globală actuală. Eliminarea emisiilor nedorite de metan ar putea reduce încălzirea atmosferică cu 0,28 grade Celsius până în 2050.

GHGSat a apărut în presa din toată lumea la începutul acestui an datorită unei premiere: măsurarea cantității de metan eliberată de vaci atunci când râgâie.

Compania intenționează să-și extindă în continuare constelația cu încă 4 sateliți, care vor fi lansați în 2023.

ESA lucrează la propria misiune

Și alți jucători dezvoltă sateliți de detectare a gazelor cu efect de seră. Agenția Spațială Europeană și programul de monitorizare a mediului Copernicus al Uniunii Europene lucrează la o misiune numită CO2M, care va fi prima care va monitoriza direct emisiile de dioxid de carbon la nivelul emitenților individuali.

Monitorizarea emisiilor de dioxid de carbon din spațiu este mult mai dificilă decât detectarea metanului, din cauza concentrațiilor de fond mult mai mari ale acestui gaz în atmosfera Pământului.

Vă recomandăm să citiți și:

Pierdut sau dispărut? Un studiu arată că existența a peste 500 de specii de animale rămâne incertă

Peste 90% din suprafața studiată în acest an în Marea Barieră de Corali a albit

Sănătatea oceanelor poate fi acum monitorizată mai ușor. Iată cum!

Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător