Home » Natură » Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător

Patru mari recorduri climatice au fost doborâte în 2021, indică un nou raport global îngrijorător

Publicat: 22.05.2022

Patru recorduri importante în materie de schimbări climatice – concentrațiile de gaze cu efect de seră, creșterea nivelului mării, încălzirea și acidificarea oceanelor – au fost doborâte în 2021, potrivit celui mai recent raport privind starea climei globale.

Noul raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM) ar putea fi una dintre cele mai clare și mai concise prezentări ale problemelor planetei noastre, văzute de ceva vreme încoace.

Pe lângă aceste patru mari recorduri, raportul evidențiază creșterea semnificativă a fenomenelor meteorologice extreme – inclusiv valuri de căldură excepționale, inundații, secetă și uragane – care au avut loc în 2021, ceea ce a dus la pierderi economice de miliarde de dolari și la creșterea îngrijorărilor legate de securitatea alimentară și a apei.

„Vremea extremă are un impact asupra vieții noastre de zi cu zi”, a explicat profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM, într-o declarație.

Vremea extremă și impactul asupra vieții noastre de zi cu zi

„Anii de investiții în pregătirea pentru dezastre înseamnă că suntem mai buni la salvarea de vieți, deși pierderile economice cresc vertiginos.

Dar mai sunt multe de făcut, după cum vedem în cazul secetei care se desfășoară în Cornul Africii, al recentelor inundații mortale din Africa de Sud și al căldurii extreme din India și Pakistan.”

Raportul OMM a confirmat, de asemenea, că ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși înregistrați vreodată, temperatura medie globală din 2021 fiind cu aproximativ 1,11°C peste nivelurile preindustriale.

Concentrații record de gaze cu efect de seră

Concentrațiile de gaze cu efect de seră au atins un nou maxim global în 2020, concentrația de dioxid de carbon ajungând la 413,2 părți pe milion (ppm) la nivel global. Această cifră a continuat apoi să crească pe parcursul următorilor doi ani, ajungând la 420,23 ppm în aprilie 2022.

Aceasta este cea mai mare concentrație de dioxid de carbon din atmosferă din întreaga istorie a omenirii.

Ultima dată când nivelurile globale de dioxid de carbon au depășit în mod constant 400 ppm a fost în urmă cu aproximativ 4 milioane de ani, o perioadă în care lumea era cu aproximativ 3°C mai caldă și nivelul mărilor era mult mai ridicat decât în prezent.

Acidificare record a oceanelor

Raportul spune că este probabil ca pH-ul de la suprafața oceanului să fie acum cel mai scăzut din ultimii 26.000 de ani.

O cantitate uriașă de CO2 din atmosferă, provocată de om, este absorbită de oceane. Emisiile reacționează cu apa de mare, ceea ce face ca aceasta să devină mai acidă, amenințând ecosistemele, protecția coastelor și securitatea alimentară.

Scăderea pH-ului oceanic arată, de asemenea, că mările își pierd capacitatea de a absorbi CO2 din atmosferă.

Niveluri record ale mării

Nivelul mediu global al mării a atins un nou nivel record în 2021, crescând în medie cu 4,5 milimetri pe an în perioada 2013-2021, dublu față de rata înregistrată între 1993 și 2002.

Aceasta este o veste proastă pentru așezările umane de coastă și crește vulnerabilitatea la ciclonii tropicali.

Încălzirea record a oceanelor

Toate datele sugerează că partea superioară de 2.000 de metri a apei oceanice a înregistrat o creștere puternică a temperaturii în ultimele două decenii și se așteaptă ca aceasta să continue să se încălzească și în viitor. De asemenea, este clar că această căldură pătrunde acum la niveluri tot mai adânci decât înainte, scrie IFL Science.

Oamenii de știință din domeniul climei care au comentat raportul l-au descris ca fiind „terifiant” și „sumbru”, dar nici nu este surprinzător, având în vedere că semnalele de alarmă sună de zeci de ani.

Mai presus de toate, experții spun că raportul evidențiază necesitatea de a ne intensifica în mod dramatic eforturile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon prin încetarea rapidă a utilizării combustibililor fosili și reducerea defrișărilor. În caz contrar, ne putem aștepta ca impactul schimbărilor climatice să fie și mai puternic.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pinguinii imperiali ar putea dispărea în 30 de ani din cauza crizei climatice

Ce a declanșat cea mai mare catastrofă climatică din lume?

Carbonul și schimbările climatice într-o lume străveche a ghețarilor. Cum au afectat Pământul?

Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de schimbările climatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase