Home » D:News » Germania a analizat cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani

Germania a analizat cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani

Publicat: 01.06.2022
Germania a analizat cererea unui evreu de a îndepărta o statuie antisemită veche de 700 de ani
Sursa foto: Shutterstock

O instanţă federală germană a analizat cererea unui evreu de a forţa îndepărtarea unei statui antisemite vechi de 700 de ani dintr-o biserică în care a predicat Martin Luther şi a declarat că va da verdictul în această dispută de lungă durată luna viitoare.

Sculptura „Judensau” sau „porcul evreiesc” de pe Biserica Orăşenească din Wittenberg este una dintre cele peste 20 de astfel de relicve din Evul Mediu care încă împodobesc biserici din Germania şi din alte părţi ale Europei, scrie AP.

Cazul a ajuns la Curtea Federală de Justiţie după ce instanţele inferioare s-au pronunţat în 2019 şi 2020 împotriva reclamantului Michael Duellmann. Acesta a susţinut că sculptura a fost „o defăimare şi o insultă la adresa poporului evreu” care are „un efect teribil până în prezent” şi a sugerat mutarea ei în muzeul Luther House din apropiere.

Plasată pe biserică la aproximativ patru metri deasupra solului, sculptura înfăţişează persoane identificabile ca evrei care sug la sânii unei scroafe, în timp ce un rabin ridică coada animalului.

„Porcul evreiesc”, una dintre cele peste 20 de relicve din Evul Mediu

În 1570, după Reforma Protestantă, a fost adăugată o inscripţie care face referire la un tratat antievreiesc al lui Luther.

În 1988, a fost amplasat un memorial în pământul de dedesubt, care face referire la persecuţia evreilor şi la cele 6 milioane de persoane care au murit în timpul Holocaustului. În plus, un panou oferă informaţii despre sculptură în germană şi engleză.

În 2020, o curte de apel din Naumburg a decis că „în contextul actual” sculptura nu are „caracter calomnios” şi nu a încălcat drepturile reclamantului, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, adăugările ulterioare şi contextul vor fi, probabil, un factor cheie şi în decizia instanţe. Avocatul lui Duellmann a argumentat că informaţiile de pe panou nu sunt suficiente şi că reprezentarea unui porc era un semn de ură chiar şi atunci când a fost amplasat.

Curtea federală, cu sediul în oraşul Karlsruhe din sud-vestul ţării, intenţionează să îşi anunţe decizia pe 14 iunie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase