Home » D:News » Cum au reușit oligarhii ruși să-și „ascundă” iahturile (DOCUMENTAR)

Cum au reușit oligarhii ruși să-și „ascundă” iahturile (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Pixabay
Publicat: 01.06.2022

În urma invaziei ruse în Ucraina, SUA şi aliaţii săi au lansat mai multe runde de sancţiuni economico-financiare cu scopul de a penaliza sute de oligarhi și magnați apropiați ai liderului de la Kremlin. Diverse guverne au luat în vizor vilele, avioanele, dar și bărcile de agrement ale miliardarilor. Însă oligarhii ruși încearcă, prin toate modalitățile, să evite sancțiunile occidentale pentru super-iahturile lor. După ce și-au pus ambarcațiunile în mișcare sau le-au ancorat în locuri care erau ferite de sancțiuni, oligarhii au început să își dezactiveze sistemul de identificare automată (AIS) de la bord. În acest mod, ei împiedică dezvăluirea locației exacte a iahtului, care devine, astfel, “invizibil”, conform publicației Il fatto quotidiano.

O anchetă a ziarului britanic The Observer a constatat că există cel puțin șase “mega iahturi” care au fost atribuite oligarhilor ruși care, după ce proprietarii lor au fost loviți de sancțiunile de la Londra, “au devenit invizibile” pentru sistemele de localizare, iar experții au raportat o creștere a numărului acestui tip de nave care sunt legate de Rusia și care dezactivează AIS cu intenția probabilă de a evita sancțiunile.

Deși sistemul poate fi oprit din motive legitime, autoritățile cred că unele ambarcațiuni vor să evite detectarea.

Iahturi de zeci de metri, de negăsit

Potrivit celor descoperite în timpul anchetei, printre superambarcațiunile care de mai bine de o lună au devenit de negăsit se numără Clio, de 72 de metri, legată de numele lui Oleg Deripaska, care a navigat din Oceanul Indian către Turcia după invazie. Ultima sa locație transmisă a fost pe 18 aprilie în Marea Neagră, în raza de acțiune a portului rusesc Soci și Novorossiysk.

Pe lângă acesta, se numără și nava Galactica Super Nova de 70 de metri, care este strâns legată de numele oligarhului Vagit Alekperov, fostul președinte sancționat al Lukoil. Ultima locație transmisă a fost pe 2 martie, în largul coastei croate. Iahtul Ocean Victory de 140 de metr,i legat de numele lui Viktor Rashnikov, și-a transmis ultima locație la ancoră în Maldive, pe 1 martie.

Citește continuarea pe Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase