Home » D:News » Parcul IOR sau „Minunea din Titan”: Un lac, cinci insule și o biserică (DOCUMENTAR)

Parcul IOR sau „Minunea din Titan”: Un lac, cinci insule și o biserică (DOCUMENTAR)

Publicat: 15.06.2022

Parcul Alexandru Ioan Cuza, cunoscut și ca Parcul IOR, este unul dintre cele mai mari parcuri din București. Cu o suprafață de 85 de hectare, este al doilea ca mărime din Capitală.

Amenajarea parcului a început în 1965 și s-a terminat cinci ani mai târziu. Înainte de amenajare, secțiunea dinspre strada Baba Novac purta denumirea de „Reconstrucții”, iar sectorul dinspre Bulevardul Camil Ressu se chema „Flax”.

A fost construit pe locul unei foste fabrici de cărămidă, din nevoia de a le oferi locuitorilor din noul cartier Titan o oază verde în apropiere de casă. În urma săpăturilor, s-a dat de izvoare care au format lacul pe care îl vedem azi.

Venind dinspre actuala stație de metrou Titan spre lac, în stânga era prima baltă formată, numită „flax”, iar platoul se termina brusc cu maluri înalte și nisipoase, de unde curajoșii săreau în apă. Încă nu era construit niciun pod.

În momentul amenajării, au fost asanate bălți și smârcuri, draglinele au săpat în perimetrul central, iar marginile au fost umplute ulterior cu resturi rezultate de la construcția noilor blocuri. Flaxul a rămas „nebotezat”, până când s-a început construirea cartierului Titan și a preluat și el acest nume.

La plantarea copacilor din parc au contribuit chiar locuitorii din Titan, pe atunci elevi. Mulți dintre ei își plimbă astăzi copiii și nepoții printr-o bucată de istorie personală, pe alei cu copaci sădiți de ei și colegii lor de școală.

Acronimul unuia dintre numele alternative ale parcului, IOR, provine de la numele fabricii Întreprinderea Optică Română, care se află în imediata vecinătate a parcului.

Întreprinderea a fost înființată în anul 1936 și mulți ani a fost singura societate autohtonă cu tradiție în proiectarea și realizarea de aparatură opto-mecanică. În anul 1949 la IOR s-au produs primele lentile de ochelari și în 1954 primul aparat foto.

Unul dintre obiectivele principale ale parcului este lacul Titan, un lac de origine naturală despărțit de podul Liviu Rebreanu în două segmente, denumite Lacul Titan 1 si Lacul Titan 2. Pe lac se găsesc cinci insule numite „Insula Pensionarilor”, „Insula Artelor”, „Insula Câinilor”, „Insula Pescarilor” și „Insula Rațelor”?

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase