Home » D:News » Intercontinental, hotelul devenit simbolul Bucureștiului (DOCUMENTAR)

Intercontinental, hotelul devenit simbolul Bucureștiului (DOCUMENTAR)

Publicat: 21.06.2022

Hotelul InterContinental sau, mai nou Grand Hotel, este un simbol al Capitalei și este în continuare cel mai înalt hotel din oraș. A fost primul hotel de cinci stele din România și cel de-al doilea construit de lanţul InterContinental într-o ţară comunistă, după Esplanada din Zagreb.

Construirea hotelului a costat șase milioane de dolari. Se spune că șeful „Cyrus Eaton Group“, a ajuns în Bucureşti într-o călătorie de afaceri împreună cu o anume doamnă Clara Reece și nu au avut unde să se cazeze.

Astfel le-ar fi venit ideea de a construi un hotel, însă nu orice hotel, ci unul de lux. Terenul pe care a fost construit Hotelul InterContinental, a aparţinut, iniţial, Mănăstirii Cernica.

În secolul al XIX-lea, acesta a trecut în proprietatea familiei Hagi-Moscu. În 1810, dregătorul Ion Hagi-Moscu a ridicat aici o clădire întinsă cu etaj. Nepotul său a vândut Primăriei casa, care a folosit-o între 1882 şi 1912. Mai târziu, a fost demolată, urmând a se construi un nou edificiu.

Rămas viran, terenul a fost folosit pentru exerciţiile de instrucţie ale Regimentului de jandarmi al Capitalei. În perioada interbelică, aici s-a deschis o grădină de vară, pe locul căreia a fost ridicat un restaurant.

Restaurantul, aflat în stare de degradare, a fost demolat după 1944 şi pe teren s-a instalat Circul Krateyl, care a funcţionat aici până la construirea Circului de Stat Bucureşti.

În zona Circului Krateyl erau numeroase prăvălii şi berării, care au fost demolate pentru a se face loc viitorului hotel şi Teatrului Naţional.

Construcţia a început în 1967, respectând un proiect al arhitecţilor Dinu Hariton, Gheorghe Nădrag, Ion Moscu şi Romeo Belea, arhitect care s-a ocupat și de renovarea Teatrului Naţional, clădire ridicată odată cu InterContinentalul.

Semnarea contractului și demararea lucrărilor au fost anunțate și în presa străină. Celebrul ziar american New York Times anunța, în noiembrie 1967, că guvernul român și Inter-Continental Hotel Corporation, o subsidiară a Pan American World Airways, au ajuns la un acord în privința construirii unui hotel în Capitala României.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase