Home » D:News » Rușii bogați ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstruirea Ucrainei, a spus premierul

Rușii bogați ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstruirea Ucrainei, a spus premierul

Rușii bogați ar trebui să plătească nota de plată pentru reconstruirea Ucrainei, a spus premierul
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.07.2022

Costul reconstrucției Ucrainei în urma invaziei Rusiei ar putea ajunge la 750 de miliarde de dolari, iar rușii bogați ar trebui să ajute la plata facturii, a declarat luni premierul ucrainean Denys Shmygal.

„Credem că principala sursă de redresare ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși”, a declarat el în cadrul unei conferințe în orașul elvețian Lugano, citând estimări potrivit cărora activele rusești înghețate ar valora între 300 și 500 de miliarde de dolari.

„Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Ele au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trase la răspundere pentru aceasta”.

Rusia a declarat că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina are ca scop demilitarizarea vecinului său sudic și protejarea vorbitorilor de limbă rusă de ceea ce rușii numesc naționaliști.

„Facem tot ce putem pentru a reporni economia ucraineană”

Ucraina și aliații săi occidentali spun că acesta este un pretext nefondat pentru o agresiune flagrantă care are ca scop acapararea de teritoriu.

Opinia lui Shmygal de luni a fost reluată de ministrul britanic de externe Liz Truss, care a declarat că Rusia trebuie să fie trasă la răspundere pentru daunele cauzate de „războiul său îngrozitor”, în timp ce Kievul are nevoie, de asemenea, de ajutor pentru a-și reconstrui economia distrusă.

„Analizăm opțiunile pentru desfășurarea de active rusești”, a declarat Truss pentru Reuters în marja conferinței.

„În același timp, facem tot ce putem pentru a reporni economia ucraineană – să scoatem acele exporturi de cereale din Odesa, să ne asigurăm că sprijinim industria și afacerile ucrainene pentru a porni”, a spus ea.

Platforma va cartografia nevoile de investiții și va canaliza resursele, a spus von der Leyen, potrivit Reuters.

„A reconstrui Ucraina înseamnă a restabili principiile vieții”

Aceasta va reuni țări, sectorul privat, societatea civilă, precum și organizații internaționale, cum ar fi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții.

Banca Europeană de Investiții, brațul de creditare al Uniunii Europene, propune o structură de finanțare utilizată anterior în timpul pandemiei COVID-19 pentru a ajuta la reconstrucția Ucrainei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat eforturile de reconstrucție.

„A reconstrui Ucraina înseamnă a restabili principiile vieții, a restabili spațiile vieții, a restabili ceea ce îi face pe oameni să fie umani”, a declarat acesta prin videoconferință.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase