Home » D:News » Inflația din Marea Britanie a atins cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

Inflația din Marea Britanie a atins cea mai mare rată din ultimii 40 de ani

Inflația din Marea Britanie a atins cea mai mare rată din ultimii 40 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.07.2022

Creșterea prețurilor la benzină și la alimente a dus luna trecută inflația britanică la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani, potrivit cifrelor oficiale care au sporit șansele unei creșteri de jumătate de punct procentual a ratei dobânzii Băncii Angliei luna viitoare, scrie Reuters.

Oficiul Național de Statistică a declarat că inflația a crescut în iunie la 9,4%, cel mai ridicat nivel din februarie 1982, față de 9,1% în mai și peste consensul de 9,3% obținut într-un sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor.

Cea mai recentă creștere înseamnă că Marea Britanie a avut cea mai mare rată a inflației înregistrată în oricare dintre economiile avansate ale Grupului celor șapte din 1985 încoace, deși multe țări mai mici din Uniunea Europeană înregistrează în prezent o creștere și mai rapidă a prețurilor.

Cum oprim creșterea inflației?

Datele au întărit pariurile că BoE va opta pentru o majorare a ratei de 50 de puncte de bază luna viitoare, care ar fi cea mai mare din 1995 încoace. Banca Centrală Europeană ia în considerare o astfel de măsură în această săptămână, au declarat marți surse pentru Reuters.

BoE a majorat ratele de cinci ori din decembrie, în încercarea de a opri creșterea inflației, și este așteptată să le majoreze din nou pe 4 august.

Investitorii văd acum o șansă de aproape 100% ca BoE să majoreze rata dobânzii bancare la 1,75% de la 1,25% luna viitoare.

ONS a indicat o creștere de 42% de la an la an a prețurilor la benzină și o creștere de aproape 10% a prețurilor la alimente ca fiind principalele cauze ale inflației de luna trecută, o lovitură dură pentru familiile cu venituri mici.

Grupul de reflecție Resolution Foundation a declarat că inflația pentru acest grup a trecut deja la două cifre.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase