Home » D:News » (P) Râpa Roșie și memoria gustului de vară

(P) Râpa Roșie și memoria gustului de vară

(P) Râpa Roșie și memoria gustului de vară
Publicat: 26.07.2022

Gustul de vară e diferit pentru fiecare dintre noi și aduce bucuria de a retrăi momente simple, pline de farmec alături de cei dragi. Bucătăria de vară este adusă în atenția românilor de către chef Alex Petricean prin intermediul unor locuri faine mai puțin știute.

Pornind de la zicala conform căreia fiecare loc are o poveste, chef Alex Petricean interpretează rețetele de inspirație locală într-un mod creativ în mijlocul naturii și în jurul focului. Astfel, frumusețea locurilor oferă cadrul perfect pentru o sesiune de povești și gătit în aer liber, în stilul consacrat al mini-seriei “Memoria Gustului de vară”, folosind ingredientele 100% românești din bucătăria Hanul Boieresc.

Recomandările de locuri deosebite au venit de la miile de utilizatori participanți ai unui concurs organizat în comunitatea online PENNY si sunt un motiv de mândrie locală. Ele ne ajută să ne dăm seama cât de frumoasă este țara noastră și cât de multe avem de vizitat.

De data aceasta, rulota lui Alex se îndreaptă spre meleaguri din zona Sebeșului (județul Alba) unde putem descoperi o rezervație naturală cunoscută și sub denumirea de “micul canion al României”. Este vorba despre Râpa Roșie, care găzduiește un nou episod cu un om de-ai locului și care l-a inspirat să gătească în lut. Alături de Florin Stoican, geolog și activist, trăiește o experiență inedită în zona în care au fost descoperite chiar fosile ale unor dinozauri.

Invitatul special, Florin Stoican, are expertiză în managementul zonelor protejate, biodiversitate și conservarea geodiversității, ecoturism și educație ecologică si este, totodată, unul dintre fondatorii Asociației Parcul Natural Văcărești, organizație care a înființat singurul parc natural urban din România.

Râpa Roșie este o arie protejată de interes național, ce se întinde pe o suprafață de circa 24 de hectare. De la Florin aflăm că Râpa Roșie este rezultatul eroziunii de către torenți, care au sculptat rocile și au depus la baza lor conuri de dejecție cu sedimente rupte din mal, făcând-o astfel unică în România ca aspect, colorit și mod de formare.

Aici, în popasul din Podisul Secașelor, Alex pregătește o rețetă simplă cu arome ancestrale folosind produse de la Hanul Boieresc care se găsesc exclusiv în magazinele PENNY. Cunoscut pentru creativitatea în bucătărie, Alex a ales să denumească rețeta jumări de vară cu cartofi în fân și lut asortate cu telemea și smântână afumată cu mărar. În timp ce este făcut focul, se pregătește carnea proaspătă 100% din România, mai exact piept de porc cu os feliat, stins cu puțin vin alb Feteasca regală și cu ciuperci. Iar pentru că Florin este originar din Horezu si familiarizat cu lutul, Alex a pregătit un cuptor pentru gătirea cartofilor cu o savoare aparte. A întins lutul pe o tablă pe care a așezat cartofii noi cu puțin fân. Preparatele în lut sunt întâlnite destul de mult în America de Sud, iar fânul este ideea lui Alex pentru un plus de autenticitate.

Din propunerea lui Alex nu putea lipsi smântâna de la Hanul Boieresc pe care o folosește cel mai mult în rețetele sale. Iar masa este completată cu telemea de Ibănești, dar și cu brânza maturată din lapte de capră și de oaie (mai ales că zona este aproape de Mărginimea Sibiului).

Memoria gustului de vară pentru Florin Stoican, invitatul lui Alex, este chisălița făcută de bunica lui în Oltenia, o rețetă cu griș, făină sau mălai, cu prune albe proaspete, cu zahăr sau miere. Dar în același timp, cartofii în lut pregătiți de Alex au gustul celor pe care tot ea îi făcea în cuptor în copilărie.

Nu rata rețeta pregătită de Chef Alex Petricean în „Memoria gustului de vară” și descoperă și alte locații mai puțin cunoscute din România în următoarele episoade, disponibile în premieră voyo.ro, dar și pe contul de Youtube PENNY România.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul PENNY.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase