Home » D:News » VIDEO | Palatul Elisabeta, de la loc de refugiu pentru Regele Mihai I al României, la reședința Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei (DOCUMENTAR)

VIDEO | Palatul Elisabeta, de la loc de refugiu pentru Regele Mihai I al României, la reședința Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei (DOCUMENTAR)

Publicat: 29.07.2022

Palatul Elisabeta are aproape 85 de ani de când a fost ridicat, pe Șoseaua Kiseleff din București, și servește în prezent drept reședință a Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, și a întregii Familii Regale.

Palatul a fost construit între anii 1935 și 1937 pentru Regina Elisabeta a Greciei, născută Principesă a României, prima fiică a Regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria a României, soră a Regelui Carol al II-lea al României. El nu a fost destinat să găzduiască activități oficiale, ci să servească ca locuință Principesei reîntoarse în țară. Palatul nu a fost locuit prea mult de către fosta regină a Greciei, deoarece aceasta s-a retras la reședința ei de la țară, Castelul Banloc.

Contruit de un arhitect în vârstă de 25 de ani

Reședința a fost încredințată unui arhitect în vârstă de numai 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a început în anul 1936 și a fost încheiată în anul 1937. În zilele noastre, o placă de aramă este așezată pe peretele exterior al turnului de la intrare, în stânga porților mari de fier forjat, iar pe placă sunt indicați anii construcției, precum și anul nașterii și cel al morții arhitectului: 1911-1991. Fiica arhitectului Marcu a oferit cadou Familiei Regale, în anul 2002, planșele și fotografiile construcției, pe care tatăl său le-a păstrat în biroul lui, până la sfârșitul vieții.

După bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, a doua zi după evenimentele de la 23 august 1944, Regele Mihai I a cerut permisiunea mătușii sale de a-și muta curtea, temporar, în Palatul Elisabeta.

În ziua de 30 decembrie 1947, la ora 15, Regele Mihai a fost forțat să-și semneze abdicarea, într-un salon de la etajul Palatului Elisabeta. După vizita lui Petru Groza și a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, regele și mama sa au decis să rămână la palat în acea seară și au cerut personalului civil să plece acasă, gândindu-se că viața angajaților putea fi în pericol. Apoi au luat cina și, a doua zi dimineață, în ultima zi a anului 1947, au luat calea Sinaiei, cu Regele Mihai la volan. Niciunul dintre ei nu știa atunci dacă vor mai vedea vreodată sau nu Palatul Elisabeta. Regele Mihai și Regina-Mamă, aflați în Trenul Regal, au părăsit țara pe la Jimbolia, în noaptea dinspre 3 spre 4 ianuarie 1948, după ce Majestatea Sa semnase forțat o abdicare pe care nu a recunoscut-o niciodată. Despre acest moment, regele avea să spună mai târziu: „Am plecat cu moartea în suflet.”

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase