Home » D:News » China a trimis nave de război mai aproape de Taiwan. Cresc tensiunile

China a trimis nave de război mai aproape de Taiwan. Cresc tensiunile

China a trimis nave de război mai aproape de Taiwan. Cresc tensiunile
Foto: Profimedia
Publicat: 06.08.2022

Navele de război și avioanele chineze au efectuat vineri exerciții militare în apele din apropierea Taiwanului, a anunțat Ministerul Apărării de pe insulă, în contextul în care tensiunile s-au intensificat în regiune după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

Ministerul a declarat că forțele Armatei Populare de Eliberare a Chinei (APL) au trecut linia mediană – punctul de la jumătatea distanței dintre insulă și China continentală – într-o acțiune pe care a numit-o „un act extrem de provocator”. Linia a fost anterior o graniță de control informală, dar în mare parte respectată, între Beijing și Taipei, scrie CNN.

Armata taiwaneză a răspuns cu avertismente radio și a pus în alertă forțele de patrulare aeriană, navele militare și sistemele de rachete de pe țărm, a adăugat ministerul.

China a trimis nave de război în apropierea Taiwanului. De ce?

Vineri, premierul taiwanez Su Tseng-chang a declarat că insula reprezintă „libertatea și democrația” și că „vecinul malefic de alături și-a încordat mușchii în fața ușii noastre și a sabotat în mod arbitrar una dintre cele mai aglomerate căi navigabile din lume cu exerciții militare”.

Beijingul își descarcă furia după vizita lui Pelosi pe insulă. În același timp, cresc tensiunile cu Japonia, care a depus un protest oficial după ce cinci rachete chineze au lovit în apropierea insulelor japoneze.

Rachetele au fost printre cele lansate de Beijing joi – dintre care unele au zburat deasupra Taiwanului – în timp ce Pelosi se îndrepta spre Tokyo, unde s-a întâlnit vineri cu premierul japonez Fumio Kishida.

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru

China a mai lansat anterior rachete în apele din jurul Taiwanului – o insulă cu 24 de milioane de locuitori pe care Partidul Comunist Chinez o consideră teritoriul său, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată – mai ales în timpul crizei din strâmtoarea Taiwan din anii 1990.

Dar rachetele care au zburat deasupra insulei au marcat o escaladare semnificativă, iar oficialii americani au avertizat că ar putea urma și altele.

„Am anticipat că China ar putea lua măsuri de acest gen – de fapt, vi le-am descris destul de detaliat chiar zilele trecute”, a declarat joi John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, în fața reporterilor de la Casa Albă. „Ne așteptăm, de asemenea, ca aceste acțiuni să continue”.

Un portavion american va rămâne în zona din jurul Taiwanului pentru încă câteva zile pentru a „monitoriza situația”, a adăugat Kirby.

O problemă serioasă

Vineri, Kishida a declarat că exercițiile militare chineze reprezintă „o problemă serioasă privind securitatea țării noastre și a poporului” și a cerut oprirea imediată a exercițiilor. Japonia și SUA vor „lucra împreună pentru a menține stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a adăugat el.

Vorbind vineri la Tokyo, Pelosi a acuzat China că încearcă „să izoleze Taiwanul”, subliniind excluderea insulei din grupuri internaționale precum Organizația Mondială a Sănătății.

„Ei pot încerca să împiedice Taiwanul să viziteze sau să participe în alte locuri, dar nu vor izola Taiwanul împiedicându-ne să călătorim acolo”, a spus ea.

Ea a adăugat că vizita sa în Taiwan a avut ca scop menținerea status quo-ului, nu schimbarea acestuia.

Exerciții militare

China a început joi exerciții militare în jurul insulei, lansând mai multe rachete spre apele din apropierea nord-estului și sud-vestului Taiwanului, a doua zi după plecarea lui Pelosi.

Un expert militar chinez a confirmat la televiziunea de stat CCTV că rachete convenționale au zburat deasupra insulei principale a Taiwanului, inclusiv în spațiul aerian acoperit de rachetele de apărare taiwaneze.

„Am lovit țintele sub observația sistemului de luptă Aegis al SUA, ceea ce înseamnă că armata chineză a rezolvat dificultățile de a lovi ținte cu rază lungă de acțiune pe ape”, a declarat generalul-maior Meng Xiangqing, profesor de strategie la Universitatea Națională de Apărare din Beijing.

Într-o declarație făcută joi târziu, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că rachetele au zburat deasupra atmosferei și, prin urmare, nu prezintă niciun risc pentru insulă.

5 rachete au aterizat în Japonia

Autoritățile nu au declanșat alerte de raid aerian deoarece au prezis că rachetele vor ateriza în apele de la est de Taiwan, a precizat ministerul. Ministerul a adăugat că nu va face publice alte informații despre traiectoria rachetelor pentru a-și proteja capacitățile de colectare a informațiilor.

Se crede că cinci rachete balistice au aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, inclusiv cele patru care se crede că au zburat deasupra Taiwanului, a declarat joi Ministerul japonez al Apărării.

De asemenea, China a trimis joi 22 de avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului. Aceasta urmează unor incursiuni similare cu o zi mai devreme peste linia mediană.

Au fost folosite și drone

Incursiunile de joi au fost efectuate de 12 avioane de luptă SU-30, opt avioane de luptă J-11 și două avioane de luptă J-16, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-o declarație.

Mai târziu, joi, ministerul a declarat că a detectat patru drone care zburau deasupra „apelor restricționate” din jurul insulelor Kinmen, controlate de Taiwan, în apropiere de China continentală. Ministerul a declarat că armata taiwaneză a tras rachete de semnalizare pentru a avertiza dronele să se îndepărteze, dar nu a precizat tipul sau originea dispozitivelor.

Într-un discurs de joi, președintele taiwanez Tsai Ing-wen a condamnat exercițiile militare ale Chinei ca fiind „iresponsabile”, afirmând că acestea marchează o „escaladare deliberată și continuă a amenințărilor militare”.

„Trebuie să subliniez că nu căutăm să escaladăm conflicte sau să provocăm dispute, dar ne vom apăra cu fermitate suveranitatea și siguranța națională, precum și protejarea democrației și a libertății”, a adăugat ea.

Îngrijorări tot mai mari cu privire la China

De asemenea, ea a mulțumit Grupului celor Șapte, alcătuit din cele mai mari economii ale lumii, care a publicat miercuri o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de exercițiile cu focuri reale ale Chinei și îndeamnă Beijingul să nu schimbe status quo-ul în regiune.

Exercițiile au provocat, de asemenea, perturbări ale orarelor de zbor și ale navelor, unele zboruri internaționale fiind anulate, iar navele fiind îndemnate să folosească rute alternative.

Marți, Ministerul chinez al Apărării a anunțat că își va desfășura exercițiile în șase zone din jurul Taiwanului, avertizând navele și aeronavele să nu se apropie de aceste zone în timpul exercițiilor.

Strâmtoarea Taiwan este o rută comercială cheie pentru navele care transportă bunuri între marile economii din nord-estul Asiei, cum ar fi China, Japonia și Coreea de Sud, și restul lumii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase