Home » D:News » În județul Harghita scad apelurile care semnalează urși

În județul Harghita scad apelurile care semnalează urși

În județul Harghita scad apelurile care semnalează urși
Foto: Pexels
Publicat: 09.08.2022

Dacă în ultimele săptămâni erau cel puțin 15 apeluri de semnalare a prezenței urșilor în apropierea zonelor locuite, în Harghita, în săptămâna ce a trecut au fost doar 6 apeluri. Acestea au venit din localitățile Bilbor, Toplița, Băile Homorod, Gheorgheni și Băile Chirui.

După o aparentă acalmie de două zile, pe data de 3 august, la ora 23:55 a fost făcut primul apel pe săptămână, o femeie semnalându-le jandarmilor că un urs a pătruns în curtea casei sale din comuna Bilbor, luând cu el un porc și plecând în pădure. Echipa de intervenție care s-a prezentat la fața locului nu a mai găsit ursul, acesta părăsind singur zona.

Tot în această perioadă au fost făcute 2 apeluri din apropierea municipiului Gheorgheni, un proprietar de stână anunțând pe 6 și pe 8 august prezența unor urși. Dacă în primul caz ursul a provocat pagube la stână, omorând o vacă, fiind nevoie ca echipa de intervenție să alunge ursul, în cel de-al doilea caz urșii semnalați, 2 la număr, nu au mai fost găsiți acolo, părăsind singuri zona.

De ce scad apelurile care semnalează urși?

În celelalte situații, din Toplița, Băile Homorod și Băile Chirui nu a mai fost nevoie de intervenția efectivă a echipelor de intervenție, urșii semnalați părăsind singuri zona.

Pe timpul intervențiilor nu au fost înregistrate alte pagube sau incidente.

În astfel de situații, este recomandată apelarea numărului 112

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 216 apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

„Le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia”, transmite Jandarmeria Harghita.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase