Home » D:News » VIDEO | Casa „Dinu Lipatti”, sălașul artelor (DOCUMENTAR)

VIDEO | Casa „Dinu Lipatti”, sălașul artelor (DOCUMENTAR)

Publicat: 10.08.2022

Casa Dinu Lipatti, acum monument istoric, este amplasată în centrul Capitalei. Construită în anul 1902, locuința a fost unul dintre primele proiecte ale lui Petre Antonescu.

Arhitect, pedagog, planificator urban, restaurator de monumente istorice și academician român, Petre Antonescu s-a impus printre personalitățile de frunte ale școlii de arhitectură românească și a marcat activitatea arhitecturală din prima jumătate a secolului al XX-lea.

El este autorul unor clădiri publice monumentale dar și locuințe private, toate fiind clădiri a căror arhitectură a elaborat, aplicat și dezvoltat forme plastice viguroase, originale, dând o interpretare inedită formelor și elementelor arhitecturii românești vechi.

Casa Lipatti are opt camere. Zidăria este din beton, iar tâmplăria este din lemn. Are ancadramentele ferestrelor şi portalul intrării oficiale elegant decorate cu elemente vegetale.

Foișorul de intrare este marcat de un portal în formă de arc-potcoavă, specific Art Nouveau-ului francez. Podul, care găzduia camerele servitorilor, este spectaculos, atât ca formă, cât și ca inovație.

Acesta a fost făcut în colaborare cu Alexandru Dimitriu, cunoscut pentru remarcabila execuție a mai multor acoperișuri, precum cel al Ateneului, al Palatului Patriarhal sau al Bibliotecii Naționale.

Interiorul ramâne în armonie cu exteriorul casei. El se face remarcat prin atmosfera burgheză specifică sfârșitului de secol XIX. Aici se regăsesc ancadramentele ușilor, decorația plafoanelor, o parte din mobilierul original încastrat, precum și o sobă de teracotă Hardmuth.

Salonul are o mică estradă, unde era amplasat pianul, la care adolescentul Dinu Lipatti repeta, compunea sau susţinea concerte.

Tot în interior, de-a lungul unui coridor lung, se regăsește bucătăria, baia, o cameră de depozitare, precum și un beci, la subsol. Coridorul ducea către o intrare secundară, din Strada Visarion, și era folosită de servitori.

Dinu Lipatti a fost un copil cu aptitudini speciale. În anul 1933 a debutat cariera concertistică a lui Dinu Lipatti, în acompaniamentul Orchestrei Filarmonicii din București, sub bagheta lui Alfred Alessandrescu, unde Lipatti interpretează magistral Concertul în mi bemol major, de Liszt.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase