Home » D:News » Ce țară este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa?

Ce țară este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa?

Ce țară este cel mai mare exportator de energie electrică din Europa?
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 12.08.2022

Suedia a depășit Franța drept cel mai mare exportator net de energie electrică din Europa în prima jumătate a anului 2022, în condițiile în care disponibilitatea nucleară franceză a atins minime istorice în acest an din cauza unor probleme de lungă durată.

Analiștii EnAppSys au declarat că ascensiunea Suediei în fruntea clasamentului exportatorilor a avut mai mult de-a face cu trecerea Franței de la exportator net la începutul anului la importator net, ceea ce a dus la o scădere dramatică a poziției sale globale, relatează Reuters.

De obicei, Franța exportă mai multă energie decât importă, dar problemele structurale ale unităților sale nucleare au făcut ca exporturile să se înjumătățească față de anul precedent, în timp ce exporturile Suediei s-au ridicat la 16 terawați oră (TWh), a precizat compania.

Germania a fost al doilea cel mai mare exportator net

Suedia a exportat 7 TWh către Finlanda și 4 TWh către Danemarca în prima jumătate a anului, reprezentând majoritatea fluxurilor de export ale acestora.

Germania a fost al doilea cel mai mare exportator net, cu 15,4 TWh, dublu față de nivelurile înregistrate la jumătatea anului 2021, deoarece producția de energie electrică din această țară a răspuns la cererea de import din Franța, au arătat datele.

Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franța a prelungit luni derogările temporare care permit ca cinci centrale electrice să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, în timp ce țara se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară și cu o criză energetică. Disponibilitatea nucleară în Franța era miercuri la jumătate din capacitatea totală instalată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase