Home » D:News » Tone de peşti morţi în râul Oder, la graniţa dintre Germania şi Polonia

Tone de peşti morţi în râul Oder, la graniţa dintre Germania şi Polonia

Tone de peşti morţi în râul Oder, la graniţa dintre Germania şi Polonia
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.08.2022

Tone de peşti morţi au fost scoase din râul Oder, care curge de-a lungul unei părţi a graniţei Poloniei cu Germania, în timp ce oficialii din domeniu au avertizat oamenii să nu intre în râu, iar guvernul polonez s-a angajat să investigheze posibila contaminare.

Pompierii şi voluntarii au scos aproximativ cinci tone de peşti morţi din oraşul Olawa, în sud-vestul Poloniei, au declarat oficialii de la State Water Holding, care gestionează apele naţionale poloneze, informează Reuters.

Autorităţile de protecţie a mediului au declarat că au notificat procurorii cu privire la posibila contaminare a râului, al doilea ca lungime din ţară.

Oficialii guvernului polonez urmează să viziteze Olawa. Premierul Mateusz Morawiecki a declarat că orice contaminare este scandaloasă şi a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili.

Ce ar fi cauzat contaminarea apelor?

Autorităţile regionale de protecţie a mediului din Wroclaw au anunțat că probele de apă din Oder prelevate la 28 iulie au arătat o probabilitate de 80% că acestea conţin mesilen, o substanţă toxică, deşi aceasta nu a fost prezentă în probele prelevate după 1 august.

Nivelul scăzut al râurilor din cauza secetei din Europa ar fi putut agrava posibila contaminare, a declarat miercuri şeful companiei de stat pentru apă Przemyslaw Daca. El a adăugat că s-a suspectat că un agent oxidant puternic ar fi putut ajunge în apă, provocând creşterea bruscă a nivelului de oxigen, ceea ce poate dăuna peştilor. El a adăugat că nu există niciun motiv de panică şi că situaţia se îmbunătăţeşte.

Între timp, mai multe districte germane care se învecinează cu Polonia au avertizat localnicii să evite apa râului şi să nu mănânce peşte din Oder atât timp cât cauza morţii peştilor nu este clară.

„Rapoartele de pe Oder sunt pur şi simplu teribile”, a scris pe Twitter Michael Kellner, un politician de rang înalt al Verzilor din Germania.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase