Home » D:News » Regina Elisabeta a II-a nu se întoarce la Londra pentru a numi noul premier britanic

Regina Elisabeta a II-a nu se întoarce la Londra pentru a numi noul premier britanic

Regina Elisabeta a II-a nu se întoarce la Londra pentru a numi noul premier britanic
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 03.09.2022

Regina Elisabeta a II-a îl va primi pe următorul prim-ministru al Marii Britanii la Balmoral și nu la Palatul Buckingham, cum se întâmpla până acum. Decizia Reginei reprezintă o premieră istorică în domnia de 70 de ani a Elisabetei a II-a, potrivit CNN.

Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat că Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, nu va face călătoria de 1.000 de mile dus-întors din Scoția.

Numirea unui nou prim-ministru este una dintre principalele responsabilități ceremoniale ale Reginei în calitate de șef de stat, celelalte fiind deschiderea Parlamentului și semnarea legilor parlamentare.

Palatul Buckingham a invocat „probleme episodice de mobilitate”

În luna mai, prinții Charles și William au fost în centrul atenției la marele eveniment de decor, moștenitorul tronului citind în numele mamei sale agenda legislativă a guvernului pentru anul următor.

A fost pentru prima dată când regina a lipsit de la acest eveniment în 59 de ani. Palatul a invocat „probleme episodice de mobilitate” ale monarhului, dar a refuzat să divulge mai multe detalii, invocând confidențialitatea pacientului.

Aceste probleme continue, cu care se confruntă de aproape un an, de la o scurtă spitalizare în octombrie anul trecut, au împiedicat și alte ocazii, inclusiv sărbătorirea Jubileului de Platină din iunie.

Ceremonia de săptămâna viitoare va fi prima dată când un prim-ministru își va prezenta oficial demisia sau va fi numit în afara Palatului Buckingham în cele șapte decenii de când regina se află pe tron.

Multe evenimente au fost modificate pentru „confortul” reginei

Mai multe evenimente din ultimele 12 luni au fost modificate pentru „confortul” reginei, unul dintre cele mai recente exemple fiind sosirea sa la castelul Balmoral la începutul acestei luni. Momentul este marcat în mod tradițional de o gardă de onoare la porțile domeniului de 50.000 de acri, dar anul acesta inspecția trupelor a avut loc în mod privat.

Boris Johnson a demisionat din funcția de lider al Partidului Conservator la începutul lunii iulie, după luni de scandaluri care au zguduit guvernul și au dus la zeci de demisii ale miniștrilor. Anunțul său a declanșat o competiție pentru conducerea partidului, ultimii rămași în cursă fiind ministrul de externe Liz Truss și fostul cancelar Rishi Sunak. Cei doi și-au petrecut vara încercând să câștige încrederea celor 160.000 de membri de rând ai partidului. Rezultatul acestui vot va fi anunțat luni.

În calitate de lider al celui mai mare partid din Parlament, câștigătorul va fi invitat de regină să formeze următorul guvern și să devină cel de-al 15-lea prim-ministru.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase