Home » D:News » Arsenal din ce-Al Doilea Război Mondial, găsit în timpul unor lucrări de canalizare

Arsenal din ce-Al Doilea Război Mondial, găsit în timpul unor lucrări de canalizare

Arsenal din ce-Al Doilea Război Mondial, găsit în timpul unor lucrări de canalizare
Credit foto: ISU Bihor
Publicat: 10.09.2022

Un adevărat arsenal din al Doilea Război Mondial, format din zeci de proiectile neexplodate, a fost găsit în timpul unor lucrări de canalizare în localitatea Biharia din județul Bihor.

Potrivit ISU Bihor, sesizarea privind descoperirea unor muniții pe proprietatea unui localnic din Biharia, a fost făcută marți. Acestea au fost găsite în timpul efectuării unor săpături pentru canalizare.

La fața locului au fost trimiși specialiștii pirotehniști ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.

Aceștia au identificat trei proiectile de calibru 152 de milimetri.

Munițiile prezentau pericol de explozie

Echipajul pirotehnic a procedat la balizarea zonei și asanarea teritoriului, descoperind încă trei proiectile, de calibru 152 de milimetri și unul, de 76 de milimetri.

Pentru că munițiile prezentau pericol de explozie, pentru asigurarea protecției localnicilor, pompierii militari au evacuat familiile din casele situate în proximitatea zonei de risc, acestea revenind în locuințe doar miercuri, după finalizarea misiunii.

Operațiunea a fost sistată marți seara, la lăsarea întunericului, fiind reluată în dimineața zilei de miercuri, pe parcursul nopții zona fiind asigurată de un echipaj de poliție.

42 de muniții din cel de-Al Doilea Război Mondial

După asanarea întregului perimetru, pirotehniștii au descoperit încă 30 de proiectile de calibru 152 de milimetri, fiecare cântărind aproximativ 43 de kilograme, un proiectil de 76 de milimetri, toate funcționale, și patru elemente de muniție.

Cele 42 de muniții provenite din cel de-al Doilea Război Mondial au fost transportate și depozitate în condiții de siguranță, urmând a fi distruse prin explozie controlată.

Misiunea a durat mai bine de opt ore.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase