Home » D:News » Cu cine se întâlnește președintele Xi Jinping în prima călătorie de la începutul pandemiei?

Cu cine se întâlnește președintele Xi Jinping în prima călătorie de la începutul pandemiei?

Cu cine se întâlnește președintele Xi Jinping în prima călătorie de la începutul pandemiei?
Foto: Shutterstock
Publicat: 14.09.2022

Xi Jinping va părăsi China săptămâna aceasta pentru prima dată în mai bine de doi ani pentru o călătorie în Asia Centrală, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, cu doar o lună înainte ca Xi să fie gata să își consolideze locul de cel mai puternic lider chinez de la Mao Zedong încoace.

Călătoria, prima sa deplasare în străinătate de la începutul pandemiei COVID-19, arată cât de încrezător este Xi în ceea ce privește controlul său asupra puterii în China și cât de periculoasă a devenit situația globală: confruntarea Rusiei cu Occidentul din cauza Ucrainei, criza din Taiwan și o economie globală cu probleme, scrie Reuters.

Xi urmează să efectueze miercuri o vizită de stat în Kazahstan și apoi se va întâlni cu Putin la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în Samarkand, în Uzbekistan, potrivit Kazahstanului și Kremlinului.

Cu cine se întâlnește președintele Xi Jinping în prima călătorie de după pandemie?

Consilierul de politică externă al lui Putin, Yuri Ushakov, a declarat reporterilor săptămâna trecută că Putin se așteaptă să se întâlnească cu Xi la summit. Kremlinul a refuzat să ofere detalii despre discuții. China nu a confirmat încă planurile de călătorie ale lui Xi.

Întâlnirea îi va oferi președintelui Xi ocazia de a-și sublinia influența, în timp ce Putin poate demonstra înclinația Rusiei spre Asia; ambii lideri își pot arăta opoziția față de Statele Unite exact în momentul în care Occidentul încearcă să pedepsească Rusia pentru războiul din Ucraina.

Rusia a suferit săptămâna trecută cea mai gravă înfrângere din război, abandonându-și principalul bastion din nord-estul Ucrainei.

Un parteneriat neobișnuit

Aprofundarea parteneriatului „fără limite” dintre superputerea în ascensiune a Chinei și titanul resurselor naturale care este Rusia este una dintre cele mai neobișnuite evoluții geopolitice din ultimii ani – și una pe care Occidentul o urmărește cu îngrijorare.

Cândva partenerul senior în ierarhia comunistă globală, Rusia, după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, este acum considerată un partener junior al unei Chine comuniste renăscute, care va depăși Statele Unite drept cea mai mare economie mondială în următorul deceniu.

Deși contradicțiile istorice abundă în acest parteneriat, nu există niciun semn că Xi este pregătit să renunțe la sprijinul său pentru Putin în cea mai serioasă confruntare a Rusiei cu Occidentul de la apogeul Războiului Rece.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase