Home » D:News » Prima țară care oferă finanțare pentru climă. Unde vor ajunge banii?

Prima țară care oferă finanțare pentru climă. Unde vor ajunge banii?

Prima țară care oferă finanțare pentru climă. Unde vor ajunge banii?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.09.2022

Danemarca devine prima țară care oferă finanțare pentru climă în baza conceptului „pierderi și daune”. Banii vor ajunge la țările sărace care au suferit pierderi din cauza schimbărilor climei, potrivit Reuters.

Danemarca s-a angajat marți să aloce peste 13 milioane de dolari pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare care au suferit pierderi cauzate de perturbările climatice, devenind astfel prima țară care oferă compensații pentru „pierderi și daune”.

Ministrul danez al dezvoltării, Flemming Møller Mortensen, a făcut această promisiune în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, anunțând că noile fonduri pentru climă vor fi destinate regiunii Sahel din nord-vestul Africii și altor regiuni fragile.

Finanțare pentru pentru „pierderi și daune”

„Sunt foarte bucuros că am convenit să creștem sprijinul pentru pierderile și daunele legate de climă. Este extrem de nedrept, cei mai săraci din lume suferă cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice, la care au contribuit cel mai puțin”, a explicat ministrul danez.

Unele dintre cele mai fragile zone din lume, cum ar fi insulele joase, fac presiuni pentru crearea unui mecanism de finanțare pentru „pierderi și daune”. Mecanismul ar putea fi stabilit în cadrul negocierilor de la ONU privind clima din Egipt, care vor avea loc în noiembrie.

Națiuni bogate care au produs cea mai mare poluare

SUA, UE și alte națiuni bogate care au produs cea mai mare poluare s-au opus formării unui fond separat pentru a aborda pierderile și daunele.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat marți țările bogate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a compensa „țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică”.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase